זמני השבת
עיר | כניסה | יציאה |
---|---|---|
ירושלים | 16:19 | 17:32 |
תל אביב | 16:33 | 17:33 |
חיפה | 16:22 | 17:31 |
באר שבע | 16:38 | 17:35 |
הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
07/02/24 09:39
13.16% מהצפיות
מאת IsraelDefense
מומחים: "על ישראל וסין למצוא דרכים למנוע מנשק סיני להגיע לידי ארגוני טרור" eng.chinamil.com.cn/Photo by Liu Zhiyong בדו"ח מינואר 2020 שחיברה Guosen Securities, חברת השקעות סינית, צוין כי לאחר ההתנקשות בגנרל האיראני קאסם סולימאני, המזרח התיכון נמצא בפתחו של סכסוך, מה שמייצר הזדמנות ליצרני נשק סיניים. עוד צוין בדו"ח, כי כאשר הסנקציות על איראן יסתיימו באוקטובר 2020, תיווצר הזדמנות נוספת עבור חברות נשק סיניות.
בין אם מדובר היה בניצול הזדמנות עסקית ובין אם מדובר במדיניות מכוונת, תעשיית הנשק הסינית הלכה והתבססה בעשור האחרון במזרח התיכון.
על פי דיווח של הגנרל מייקל קורילה, מפקד ה-CENTCOM בצבא ארה"ב לוועדת השירותים המזוינים של הסנאט במרץ 2023, בעשור האחרון נרשמה עלייה של 80% במכירות של ציוד צבאי סיני באזור. הדברים הוכחו גם במלחמה בעזה,
כאשר דווח על גילוי נשק מתוצרת סין בידי ארגוני הטרור ברצועה. במכון המחקר והמדיניות קבוצת SIGNAL, החוקרים את יחסי סין וישראל וסין והמזה"ת, אומרים כי סין אמנם לא מוכרת נשק לארגונים לא מדינתיים, אבל מוכרת נשק למדינות שיכולות היו להעביר הנשק לחמאס.
קאריס וויטי, מייסדת ומנכ"לית מכון המחקר והמדיניות קבוצת SIGNAL, העוסק ביחסי ישראל-סין, מדיניות סין והמזרח התיכון: ״לסין תעשייה צבאית ענפה. בהגדרה היא לא מוכרת נשק לארגונים או גופים לא מדינתיים, אבל היא בהחלט מוכרת נשק למדינות באזור.
״אלו, או שחקנים שפועלים באופן לא חוקי בסין, יכולים היו להעביר את הנשק הזה לידי חמאס. קשרי הסחר בין סין ומדינות רבות במזה״ת ידוע ומוכר, גם עם כאלה שנתונות לסנקציות של המערב. לא מן הנמנע שנשק כזה מגיע בסופו של דבר לידיים הלא נכונות".
לדברי וויטי, "מדינת ישראל לא יכולה להרשות לעצמה מציאות שבה נשק סיני זולג ללא השגחה לארגוני טרור ומדינות אויב באזור. לישראל יש מערכת יחסים משמעותית עם סין ולא כדאי לזלזל במגוון האינטרסים הקיים בין שתי המדינות. ניתן לייצר מנגנוני הגנה שיבטיחו הגברת פיקוח סיני על תעשיית הנשק שלה והבטחת היתרון האיכותי של ישראל באזור".
דייל אלוף, חוקר בקבוצת SIGNAL, אומר כי סין מוכרת נשק למדינות באזור כבר שנים. "עוד בשנת 2013, דיווח ה"ניו יורק טיימס" כי סירה איראנית שנתפסה מול חופי תימן נשאה טילים סיניים מתוחכמים נגד מטוסים. בדצמבר 2023, הבלוגר הצבאי הסיני ג'אנג בין, כתב שהחות'ים למעשה "ניצחו" את הצבא הסיני בהיותם הראשונים לפגוע בספינה באמצעות טכנולוגיית טילים סינית.
״יחד עם זאת, לא קיימות עדויות ידועות להעברה ישירה של נשק סיני לחות'ים. על פי הבלוגר בין, ייתכן שהמקור הסיני של הנשק נגד הספינה בו השתמשו החות'ים נגזר מטכנולוגיה סינית ששותפה בעבר עם איראן".
אלוף מוסיף, כי באוגוסט 2023, דיווח Nikkei שחברות סיניות נוהרות במספרי שיא ליריד ההגנה הטורקי. על פי המאמר: סך של 104 חברות סיניות השתתפו ביריד התעשייה הביטחוני הבינלאומי ה-16 (IDEF), וחיפשו הזדמנויות עסקיות בתעשיית הייצור והיצוא הביטחוני ההולכת וגדלה של טורקיה, וכן פנו למשלחות צבאיות ורכש ביטחוני כדי להרחיב את השוק שלהן.
במקביל, התעשייה הצבאית של ערב הסעודית (SAMI) מנהלת מגעים עם China North Industries Group Corporation (Norinco) לגבי רכישת מל"טים להמראה ונחיתה אנכית (VTOL), מערכות הגנה אווירית ועוד.
לפי הדיווחים, מצרים מנהלת מגעים עם סין לרכישת תריסר מטוסי קרב צ'נגדו J-10C, בעוד שאיחוד האמירויות כבר רכשה מטוסי אימון מתקדמים מסין.
מומחי מכון קבוצת SIGNAL מציינים כי בעוד שמדובר בסוגיה שמטרידה את ישראל, זוהי סוגיה אזורית וגלובלית שהשפעותיה רחבות.
07/02/24 11:11
13.16% מהצפיות
מאת IsraelDefense
בשנות ה-50 נסללו בשווייץ כמה כבישים ראשיים שיכלו להפוך בקלות ובמהירות למסלולי המראה ונחיתה By U.S. Navy photo by Lt. Kyle "Chet" Turco. - This image was released by the United States Navy with the ID 020411-N-1334T-005 | Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=101787 אחרי הפסקה של 30 שנה יחדש חיל האוויר של שווייץ בקיץ את אימוני המראות ונחיתות של מטוסי קרב על כבישים ראשיים במדינה.
בחודש יוני יבצע חיל האוויר את תרגיל אלפא-1 לבחינת יעילות מערכות ההגנה האווירית של שוויץ. כחלק מהתרגיל ימריאו וינחתו מטוסי קרב F-18 HORNET על כמה כבישים ראשיים, כשהמטרה היא לבדוק אם חיל האוויר מסוגל לפעול ברציפות כאשר שדות התעופה נפגעים במלחמה.
בשנות ה-50 נסללו בשווייץ כמה כבישים ראשיים שיכלו להפוך בקלות ובמהירות למסלולי המראה ונחיתה. תוך כמה שעות נהפך הכביש למסלול, ושעה אחרי שהמטוס האחרון המריא, חזר הכביש למלא את יעודו המקורי.
הסידור הזה בוטל עד השנה בה ייערך התרגיל ליד בסיס חיל האוויר פיירן, שבו הכביש הראשי הסמוך מחובר למסלול בבסיס על ידי כבישים משניים המשמשים כמסלולי TAXI, מסלולי הסעה למטוסים. בתרגיל ימריאו מטוסי הקרב F-18 מכביש הראשי החוצה את שווייץ, A1.
THE AVIATIONIST מדווח כי מאז מלחמת אוקראינה חילות אוויר של כמה מדינות באירופה מתרגלים פעולה מבצעית מכבישים ראשיים, ביניהן פולין, בריטניה ופינלנד.
בשנה שעברה מסרה בריטניה לפינלנד כמה מטוסי קרב 'טייפון'. הם המריאו מבסיס בבריטניה ונחתו על כביש ראשי בפינלנד שהוכשר למטרה זו.
07/02/24 14:32
13.16% מהצפיות
מאת IsraelDefense
חוקרי מעבדות סייברארק מצאו באג בקוד הנוזקה של קבוצת הכופר Play, ואפילו בנו כלי שמאפשר להציל חלק מהמידע שהוצפן Photo by Adi Goldstein on Unsplash קבוצת הכופר Play היא בין ארגוני מתקפות הכופר המצליחים בעולם, עם מאות קורבנות שנפלו ברשתם ונזק של מליוני דולרים לארגונים, בהן כמה מתקפות מפורסמות (כגון התקיפה על ספקים של הצבא השוויצרי ועוד גורמים ממשלתיים שוויצריים ביוני האחרון).
נכון לסוף 2023, הקבוצה נחשבה לאחת מחמש קבוצתות הכופר הגדולות לפי מספר הקורבנות המופיעים באתר ההדלפות שלה.
הקבוצה לא משתמשת במודל ה-Ransomeware-as-a-Service (RaaS) שנחשב לטרנד פופולרי, במקום זאת היא מעדיפה לטרגט את הקורבנות עצמם כדי לזכות במירב כספי הכופר ישירות. גם זה משקף את הביטחון של חברי הקבוצה ביכולותיהם המקצועיות.
למרות כל זאת, מסתבר שגם את המשחק של Play אפשר לנצח לפעמים, כי אפילו ההאקרים הבכירים והטובים ביותר עושים טעויות או נופלים בקטנות. לפני שאתם שוקלים לשלם לתוקפים, כדאי להכיר את נקודות החולשה שלהם ומה אפשר לעשות כדי להתגונן.
חוקרי מעבדות סייברארק מצאו באג בקוד הנוזקה של פליי, שגורם לה לקרוס בזמן שהיא מנסה להצפין תיקיות רשת של הקורבן.
ארי נוביק, חוקר מעבדת סייברארק מסביר על התהליך: ״בכדי להצפין תיקיות רשת, הנוזקה מבצעת אנומרציה לרשת על מנת למצוא את כל תיקיות הרשת הנגישות לה.
האנומרציה מתחילה עם ping לכל כתובת ברשת הלוקאלית, ולאחר מכן לכל כתובת שהגיבה הנוזקה מנסה לפתוח socket לבדוק אם המכונה שהגיבה פתוחה לתקשורת smb. מכל המכונות שפתוחות לתקשורות smb הנוזקה בודקת איזה תיקיות רשת נגישות על אותם מכונות ומצפינה אותם.
לאורך כל השלבים האלה, הנוזקה מבצעת מעקב אחר התגובות של המחשבים השונים ברשת בעזרת מבנה נתונים ייחודי שנשמר בזיכרון אך לאחר הסיום של ההצפנה אותו מבנה נמחק.
״משיקולי יעילות, הבדיקות באנומרציה נעשים במקביל (multithreaded), אך המפתחים של הנוזקה לא סנכרנו טוב בין הפעולות (threads) השונות. החוסר סנכרון יוצר מצב שלפעמים הנוזקה מוחקת את המבנה נתונים מהזכרון עוד לפני שהיא סיימה לבדוק באמצעות ping איזה מחשבים קיימים ברשת.
״לאחר מכן, כשהבדיקה באמצעות ping מסתיימת, הנוזקה מנסה לשמור את התוצאות של הבדיקה במבנה נתונים שנמחק ומכיוון שהוא כבר איננו קיים נוצרת שגיאה שגורמת לנוזקה לקרוס.״
בנוסף למציאת הבאג, החוקרים ניתחו את טכניקות התקיפה שפיתחה הקבוצה כדי להתחמק מתוכנות אנטי וירוס, כאשר אחת מהן היא הצפנה למקוטעין (partial\intermittent encryption). גם כאן, יש אפשרות לארגונים לשחזר את המידע (לפחות חלקו) ולהינצל מנזקי מתקפת הכופר.
לטובת עזרה לארגונים בשחזור מידע, החוקרים במעבדות סייברארק פיתחו כלי שחזור חינמי בשם 'White Phoenix', הכלי כתוב בקוד פתוח ומטרתו לשחזר מידע מתוך קבצים שהוצפנו חלקית.
הכלי שעד היום היה זמין רק דרך GitHub כפרויקט של Python, עכשיו זמין בגרסה מקוונת SaaS עבור נפגעי תוכנות הכופר שאינם מתמצאים בטכנולוגיה ועבודה עם קוד.
השימוש באתר המקוון של White Phoenix פשוט ונדרש רק לעלות את הקבצים שהוצפנו חלקית, ללחוץ על כפתור ה"שחזור" ואז הכלי משחזר את כל מה שהוא יכול מהקבצים שהוצפנו חלקית על ידי ההאקרים.
נכון לעכשיו, הכלי תומך בקבצי PDF, בקבצי מסמכים של Word ו-Excel, ZIP ו-PowerPoint.
ניתן למצוא את White Phoenix בכתובת הבאה
07/02/24 14:36
11.28% מהצפיות
מאת IsraelDefense
המכירה תשפר את ביטחון נאט"ו ואת היכולות המבצעיות של הולנד ושל אירופה By Marco Jansen - Photograph by me, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4600955 מחלקת המדינה של ארה"ב אישרה מכירת טילי קרקע-אוויר בעלי טווח מוגדל להולנד. שווי העסקה 980 מיליון דולר והיא טעונה אישור הקונגרס.
ממשלת הולנד ביקשה לרכוש 120 טילי JASSM-ER כולל ציוד נלווה, מחשבים, ציוד מדידה,, טילי דמה לאימונים וחלפים.
הסוכנות לשת"פ פעולה ביטחוני של ארה"ב הודיעה שהעסקה תתרום למטרות המדיניות של ממשלת ארה"ב, תשפר את ביטחון נאט"ו ואת היכולות המבצעיות של הולנד ושל אירופה.
הקבלנית הראשית של הפרויקט תהיה חברת לוקהיד מרטין, יצרנית הטילים.
JASSM-ER הם טילי שיוט רבי-עוצמה המוגדרים כנשק STANDOFF לשיגור מרחוק, שפותחו על ידי לוקהיד מרטין עבור צבא ארה"ב.
זה טיל גדול בעל תכונות חמקניות, עם רש"ק שמשקלו 500 ק"ג ויכולת חדירה מיוחדת.
הדגמים החדשים של הטילים הותאמו לטילים נגד כלי שיט. לוקהיד מרטין הודיעה שהטילים הם בעלי דיוק רב ויכולת מוכחת מבצעית.
07/02/24 14:39
10.9% מהצפיות
מאת IsraelDefense
הרחפן תוכנת לבדוק עשרות נקודות על המטוס ולבצע מיפוי ודיווח של תקלות Nicolas Halftermeyer, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons חיל האוויר של ארה"ב בשת"פ עם חברה אזרחית ניסו בהצלחה הפעלת רחפן ייעודי מיוחד לביצוע בדיקות חיצוניות של מטוסים גדולים לפני המראה או אחרי נחיתה.
בבסיס DOVER של חה"א האמריקני ביצע הרחפן בדיקות של מטוס תובלה ענקי 'סופר גלקסי', כולל בדיקת תקינות כנפיו וזנבו שמגיע לגובה נשל כ-30 מטרים.
הרחפן תוכנת לבדוק עשרות נקודות על המטוס ולבצע מיפוי ודיווח של תקלות, בדיקות שנמשכות על ידי טכנאים זמן רב.
דפנס בלוג מוסר כי בדיקת 34 נקודות על מטוס מבצעים מכונאים במשך כשעה, בעוד שהרחפן השלים את כל הבדיקות תצוך 10 שניות.
דפנס בלוג מוסר כי בדיקות חיצוניות של מטוסי התובלה הגדולים של חיל האוויר נמשכות שעות, והרחפן חוסך שעות עבודה של מכונאים, שחייבים לקרב למטוס במות מתקפלות מיוחדות כדי להגיע לקצה זנב או כנפיים של מטוס גדול.
07/02/24 08:41
10.15% מהצפיות
מאת IsraelDefense
גם אם המב״מ היא החלופה הכי טובה שיש לצה״ל להציע לציבור - כדאי לשווק אותה יחד עם מגבלותיה | אלו התגלו בארבעת החודשים האחרונים בגבול הצפון אימוני צה״ל לקראת מלחמה בלבנון - צילום: דובר צה״ל אפרופו קונספטים וקבעון מחשבתי. המב״מ, המלחמה בין המלחמות, יוזמה המיוחסת לאלוף (מיל׳) אמיר אשל, בתקופתו כמפקד חיל האוויר, הייתה אמורה להיות קונספט מנצח. ואז הגיעה השבת השחורה ב7.10, חיזבאללה התחיל להפגיז - וכל הקונספט קרס.
בהפשטה, תפיסת המב״מ גורסת כי במקום מלחמה גדולה כל כמה שנים, יהיו הרבה ״מיקרו מלחמות״ על בסיס יומי או שבועי, שישחקו את בניין הכוח של חיזבאללה על ציר הזמן.
היות וחיזבאללה שחקן רציונלי, שחיקת בניין כוחו תשפיע בכך שתקטין את תעוזתו לצאת למלחמה בישראל.
מהן ״מיקרו מלחמות״? בגדול, הפצצות של חיל האוויר. מדוע ״מלחמה״? מכיוון שכל פעם שמטוס ישראלי חוצה את גבול לבנון, על פי החוק הבינלאומי, זו הכרזת מלחמה על לבנון.
הפעולות במב״מ כוללות, בין היתר, הפצצת מחסני אמל״ח, אמצעי שיגור, מרכיבי הגנ״א, מרכיבי מערך מל״טים, שיירות אמל״ח וכו׳. כל פעם שאיראן או חיזבאללה בונים כוח בלבנון - צה״ל שוחק את ההישג.
המציאות נושכת
כך, על ציר הזמן, היינו אמורים להגיע למציאות שבה חיזבאללה מחזיק פחות אמל״ח. ״סוג של״ בניין כוח ״זוחל״ שאינו גדל מעל סף שרוצה ישראל. בצה״ל שכנעו את הציבור בעשור האחרון שהמב״מ היא הצלחה מסחררת.
ואז הגיעה השבת השחורה, כאמור, חיזבאללה התחיל לשגר וכבר ארבעה חודשים הוא לא מפסיק.
לא רק שחיזבאללה מנהל מלחמה בעצימות נמוכה מול צה״ל בגבול הצפון, במקביל הוא גם מתארגן למלחמה בעצימות גדולה יותר. ונראה שהמב״מ לא ממש מזיז לו.
שחקן רציונלי לא יכנס ולא יגרור את עצמו בכוונה תחילה למלחמה בעצימות גבוהה עם צה״ל - בלי שיש לו מספיק אמל״ח.
אפילו ישראל לא נכנסת למלחמה בלבנון טרם היא מעתדת מלאי חימוש ומלבנת את הנושא עם ארה״ב.
והנה, חיזבאללה לא רק שמתגרה בצה״ל כבר ארבעה חודשים, הוא מאיים בפה מלא על ישראל במלחמה רחבה יותר.
בפרסום שהפיץ חיזבאללה בימים האחרונים, מתפאר הארגון בפעילותו מיום 8.10.23 ועד היום 4.2.24 נגד ישראל. הארגון טוען כי ביצע 961 פעולות צבאיות, שהביאו ליותר מ-2,000 נפגעים ישראלים.
עוד טוען הארגון כי השמיד 56 כלי רכב צבאיים, מתוכם 24 טנקים, פגע ב-237 אמצעים טכנולוגיים של ישראל וב-25 נקודות גבול. ולבסוף, מתגאה הארגון שהשמיד יותר מ-500 יחידות דיור בישראל.
לאלו אפשר להוסיף הישג נוסף לחיזבאללה - ארגון הטרור הצליח להביא להגירה פנימית של עשרות אלפי תושבי ישראל מביתם בגבול הצפון למשך ארבעה חודשים. והיד נטויה. אזור הצפון בישראל לשטח רפאים בו נעים רק רכבי צבא.
ומה יקרה אם צה״ל יכנס לתמרון בלבנון?
הנבואה ניתנה לשוטים. עם זאת, על סמך התנהלות חיזבאללה בארבעת החודשים האחרונים והאיומים המושמעים כלפי ישראל, נראה כי הארגון אינו חושש להעלות את עצימות המלחמה מול ישראל.
לסיכום, המב״מ כתפיסת הפעלה של צה״ל מול חיזבאללה, נשמעת נכונה והגיונית. אם תתקוף על בסיס יומי את מאמצי הלוגיסטיקה של חיזבאללה, תשחק את בניין הכוח שלו. עם זאת, נראה כי במציאות, האפקטיביות של תפיסת הפעלה זו מוגבלת.
אם תפיסה זו הייתה אפקטיבית, חיזבאללה, שבחר לא לפלוש לישראל ב7.10 יחד עם חמאס, היה אמור להמנע גם מכניסה למצב מלחמה עם ישראל. בפועל, הוא כן נכנס.
בהנחת שחקן רציונלי, נראה שיש לארגון מספיק אמל״ח לעמוד מול צה״ל - למרות המב״מ. אם תהיה ועדת חקירה לאחר המלחמה בעזה, יש צורך לחקור גם את הפערים בין הצהרות צה״ל לאורך העשור וחצי האחרונים ביחס למב״מ - לבין התוצאות בגבול הצפון, כפי שהתבררו בארבעת החודשים האחרונים.
07/02/24 09:13
10.15% מהצפיות
מאת IsraelDefense
במקרה של המלחמה הנוכחית, דרכו של משה דיין, לספק שליטה לחמולות אזוריות, יכולה להיות פתרון. גם אם זמני, לשליטה אזרחית בעזה
מתחילת שנות השבעים, במשך יותר משני עשורים, נפלה בדרכי הזכות כלוחם, מאבטח ואיש מודיעין במסגרת תפקידיי, במוסד, בשב"כ ובאמ"ן, להיות מוצב לצידם של מנהיגים אפריקאים, ישראלים, אמריקאים, ערבים, אירופאים ואסייתיים.
ראיתי כיצד מנהיגים הופכים יהירים כאשר ההחלטות שלהם מצליחות ואיך הם הופכים להיות פחדנים ופראנוידים כאשר הם כושלים. צפיתי גם בעדת האנשים המלווה את המנהיג. חלקם חנפנים חסרי ערך שבורחים בכשלון הראשון.
במקרה של המלחמה הנוכחית, דרכו של משה דיין, לספק שליטה לחמולות אזוריות, יכולה להיות פתרון. גם אם זמני, לשליטה אזרחית בעזה.
רשימת המנהיגים
ביוני 1973, בביקורו בישראל, קנצלר גרמניה ווילי ברנדט ביקר במצדה ונחת במסוק שהדמים מנועיו. עקב רוח עזה, המסוק התדרדר לעבר המצוק. תוך כדי תנועה, נאלצנו לחלץ את הקנצלר ולקפוץ מפתח המסוק האחורי כשהוא רועד מפחד.
בנובמבר 1973, אבטחתי את מזכיר המדינה האמריקאי הנרי קיסינג'ר, במסע הדילוגים של שיחות ההפרדה. בזמן ששהה בכנסת, מפגיני הימין הצליחו לטפס על גדרות הכנסת ופרצו למשכן בכח ובצעקות. קיסינג'ר, נכנס להלם ורעד מפחד. נאלצנו לפנותו ברכב חילוץ מפתח החירום של הכנסת.
ביולי 1974, מוניתי כמאבטחו האישי של נשיא ארה"ב ריצ'ארד ניקסון בביקורו בישראל. במהלך הדחתו בקונגרס, נסעתי עם צוותו ברכב הנשיא ה-"Beast". ניקסון, שלרוב נהג באיפוק ובכבוד לסביבתו, נכנס לטירוף כששמע על התקדמות הדחתו. הוא השתולל והתפרץ על צוותו בקללות וצעקות.
ב 1978, ליוויתי את רוה"מ ז״ל יצחק רבין לארוחת ערב בארמונו של נשיא אירן, השאה מוחמד רזא פהלווי. בסוף הארוחה, השאה התחנן לרבין שיצילו מקציניו ומהסאואכ, שמשתפים פעולה עם המהפכה האסלאמית וחומייני.
ביולי 1976, הייתי ראש חוליית אבטחת שר הביטחון שמעון פרס. לאחר שנודע שמטוס אייר פרנס נחטף לאנטבה, פרס שטען כי ניתן לחלץ את החטופים במבצע צבאי. הוא נקלע לצבתות הפלמ"חניקים רוה"מ יצחק רבין והרמטכ"ל מוטה גור, אשר העדיפו לנהל מו"מ לשחרור החטופים.
פרס וצוות שלישיו (שהיו ללא ניסיון מבצעי ומנותקים ממקורות מודיעין), זכר כי לחמתי בששת הימים ובכיפור כמפקד סיירת ופעלתי כנציג המוסד באוגנדה. במהלכה הכרתי מקרוב את נשיא אוגנדה אידי אמין. פעלתי משדה התעופה אנטבה לאספקת ציוד בהיטס למורדי דרום סודן וחילוץ סמוי של צוותים שלנו מאוגנדה.
לכן, פרס ביקש שאסייע מניסיוני במודיעין לצוות שיוקם (ללא מעורבות הרמטכ"ל) לתכנון וניהול מבצע חילוץ החטופים.
בנובמבר 1977 לאחר ביקור סאדאת בישראל, טסתי עם שר הביטחון עזר ויצמן ושר ההגנה המצרי מוחמד ג'אמסי (שלא הסכים ליוזמת סאדאת) לפגישה עם סאדאת באחוזתו לחוף תעלת סואץ.
בדרך חזרה, ג'אמסי הצביע לי מחלון המסוק על הנילוס ואמר, תראה את האי בנילוס הרגוע, זו ישראל במזה"ת וכשהנילוס סוער, האי נעלם. אין סיכוי שיוזמת סאדאת תתקבל ע"י הערבים.
עניתי לו שלנו יש נהר אחד וקטן ועליו בנינו תחנת חשמל, יבשנו את ביצות החולה לחקלאות והקמנו את המוביל הארצי להשקות את המדבר. עם הנהר שלכם אתם חושבים Distraction, ואנחנו עם הנהר שלנו חושבים Construction, לכן דרכנו תתקבל.
הפחד מכשלון
ניתוח שני המנהיגים העומדים בראש שני צידי מלחמת 7 לאוקטובר 2023 – יחיא סינואר מנהיג החמאס ובנימין נתניהו ראש ממשלת ישראל וסביבתם הקרובה, מציף אינטרס משותף להארכת המלחמה ושמירת מעמדם.
בנוסף, הפחד מפני גורלם וחלקם בהיסטוריה, אובדנות ובריחה מתמדת, הקפתם בבני משפחה ואנשים התלויים בהם וחיסול כל מי שנחשד בבגידה, חוסר מודעות ואחריות לכישלונות, תיכנון קצר טווח ושינויו התכוף.
תולדות עם ישראל אינן מטיבות עם מנהיגים מפסידים. משאול המלך שנפל על חרבו בפני הפלישתים, צדקיהו המלך שבניו נרצחו לנגד עיניו, עיניו נעקרו והוגלה בשרשראות לבבל, ומתתיהו אנטיגונוס השני, אחרון מלכי החשמונאים שנלקח בשבי והוצא להורג בהתזת ראש בפקודת מרקוס אנטוניוס.
גורל מנהיגי העולם הערבי שכשלו ואיבדו מכוחם, גם הוא אינו מלבב. נשיא סוריה חוסני זעים שנעצר והוצא להורג בידי כיתת יורים, פייסל השני מלך עירק שנתפס בידי מורדים ונתלה בכיכר העיר, נשיא עירק סדאם חוסיין שנתפס על ידי כוחות אמריקאים בבור באדמה והוצא להורג בתלייה. נשיא תוניסיה שנמלט לסעודיה, נשיאי מצרים מובארק ומורסי שהושלכו לכלא ונשיא לוב קדאפי שההמון ביצע בו לינץ.
היום שאחרי
כפתרון ליום שאחרי, נוכחתי בביקוריי עם משה דיין אצל ראשי הערים הפלסטינאיות: א שאווה בעזה, ג'אברי בחברון, פראג' בבית לחם ונאטשה בשכם, בהם דיין הגיע איתם להבנות שהצליחו, על מתכונת שליטתם האזרחית בתחום העירוני שהתבסס על מנגנון, פקידי ושוטרי העירייה.
ברוח הבנות אלו, ניתן לאתר את נציג הדור הרביעי של משפחת א שאווה המכובדת בעזה, ושלושת הדורות הקודמים של ראשי המשפחה, סעיד, ראשד ועוון, ששימשו במשך תקופה ארוכה כראשי העיר עזה סייעו ליהודים ופעלו בתיאום עם ממשלות ישראל. בצורה כזו להעביר תחת סמכותם את השליטה ברצועת עזה, בשלב ראשון בתיאום עם ישראל ובשני תחת גוף בינלאומי.
07/02/24 10:18
9.4% מהצפיות
מאת IsraelDefense
ראש תחום מחקר במשרד המודיעין: "אין פגיעה באספקה לישראל״ | ראש ענף פיננסים באגף הכלכלן הראשי באוצר: ״עלויות השינוע של הרכבים יעלו מאות מיליוני דולרים בשנה״ REUTERS/Khaled Abdullah ועדת המשנה של ועדת הכלכלה לפיתוח סחר בינלאומי, בראשות ח"כ דן אילוז, התכנסה אתמול (ג) לישיבה שעסקה בהשפעות הכלכליות של האיום החות'י בים הערבי.
ח"כ אילוז פתח את הישיבה הראשונה של ועדת המשנה, ואמר כי חשב שזאת תהייה השקה חגיגית, כזו שהייתה אמורה להתקיים לפני ה-7 באוקטובר, אבל המצב השתנה והדיון הראשון מוקדש לנעשה בים הערבי.
הוא הוסיף כי החזון שלו הוא להפוך את ישראל לגשר בין מזרח למערב, לחיבור בין אפריקה, אסיה ואירופה – "מרכז עולמי כמו בתקופת התנ"ך".
הוא התייחס למצב הנוכחי ואמר כי הוא "מקווה שלא נחזור אחורה לימים של שודדי הים", וביקש לבחון מה ההשפעות של המצב הנוכחי על היכולת שלנו לעסוק בסחר בינ"ל.
מנהל תחום המחקר במשרד הכלכלה, גלעד בארי, אמר כי "לגבי יצוא כרגע לא רואים השפעה של החות'ים. הייתה השפעה של המלחמה וירידה שקשורה לתחילת המלחמה. בייצוא לאסיה הייתה ירידה שלא שונה מהמגמה של כל 2023.
״בהיבט של יבוא תשומות לתעשייה, היבוא מהאזורים החשופים הוא די נמוך, אחוזים בודדים. כשהלמ"ס שאלה תעשיינים אם זה מפריע להם הם ענו בערך כמו בימות שגרה".
עם זאת, בארי ציין כי בייבוא מוצרים מוגמרים לצריכה צפויה להיות איזושהי השפעה על המחירים, כנראה לא בטווח הקצר. "בטווח הקצר אנחנו לא רואים אימפקט דרמטי, בטווח הבינוני יכול להיות שיהיה עניין של התייקרות ולטווח ארוך יכול להיות שיהיה אלמנט שצריך לחשוב עליו", אמר.
ראש תחום מחקר במשרד המודיעין, גיל הורביץ, אמר כי טוב שהאיום החות'י נתפס כאיום בינ"ל לחסר הגלובלי, וציין כי ההשפעה היא בתוספת של 10 ימי תובלה לכל כיוון, וזינוק בעלויות שאולי כבר נבלם.
לדבריו, "אין פגיעה באספקה לישראל. לרוב מעדיפים בעלי האניות לעקוף את אפריקה ויש ירידה של 50% במעבר בבאב אל מנדב. כרגע רמות המחירים הגלובליות נשלטות".
הורביץ ציין, כי "המשבר בים האדום לא משבש יותר מדי, או בכלל, את הפעילות המשקית בישראל. העולם מבין שזו מציאות חדשה ולכן העולם מתארגן. גם ישראל צריכה אסטרטגיית אספקה חיונית חלופית.
״ההמלצות שלנו הן לגוון ספקים, להפחית תלות בספקים יחידים, לחבור לבריתות עם מדינות דומות לנו, לקצר שרשראות אספקה, להגביר הסתמכות עצמית איפה שאפשר ולפתח נתיבי סחר יבשתיים שיכולים לסייע בחירום".
ראש ענף פיננסים באגף הכלכלן הראשי באוצר, חובב אלסטר, אמר כי עלויות השינוע של הרכבים יעלו מאות מיליוני דולרים בשנה, וציין כי הצפי הוא להתייקרות של 80% בעלויות השינוע. לדבריו, 50% מהמכוניות מגיעות לנמל אילת, ובכך יש פגיעה גדולה.
מנכ"ל נמל אילת, גדעון גולבר, אמר כי לנוכח המצב הפעילות בנמל אילת נעצרה והוא נמצא בבעיה רצינית. "אם חס וחלילה תהיה מלחמה בצפון, אז כל גם חיפה ואשדוד יושבתו. הגיע הזמן שמדינת ישראל תקנה אוניות משלה ותפעיל אותן בימי רגיעה כעסק כלכלי לכל דבר, בזמן לחימה שתפעיל אותן ללא מטרות רווח", אמר.
נציג איגוד לשכות המסחר, אמיר שני, אמר כי עד ה-7 באוקטובר עלות השינוי עמדה על 2,000 דולר למכולה וכעת עלתה ל-7,500 דולר, והדבר משפיע על ענפי הריהוט, טקסטיל קרמיקה ועוד. הוא קרא שלא לגבות מסים מהפרשי עלות ההובלה שנגרמו בגלל האיום החות'י, ואמר כי הקפה של אפריקה נמשכת 42 יום.
נציג נמל המפרץ, יואב צוקרמן, אמר כי מדינת ישראל היא על ציר הסחר העולמי, ואם הציר ישתנה לאורך זמן אנחנו נהייה בבעיה. לא יעצרו בישראל, אלא יעשו עיקוף ואנחנו נהפוך לנקודה הכי מרוחקת לאניות הסחר מהמזרח. "נהפוך להיות תחנת קצה ולא תחנה מרכזית", הסביר.
מנכ"ל משרד המודיעין, נחום בסלו, התייחס לדברים שנאמרו ואמר כי יש לכך השפעות גם על נמל אילת וגם השפעות כלכליות על מדינת ישראל, וצריך לקבל החלטה על צעדים אופרטיביים שמדינת ישראל צריכה לבצע.
ח"כ אילוז סיכם את הדיון ואמר כי צריך להתייחס לבעיה כאל בעיה ישראלית. הוא הוסיף כי החות'ים מנסים למנוע מאניות ישראליות להגיע לכאן, ואם פעם היו אומרים שליהודים אסור להיכנס למקום מסוים עכשיו אומרים שאסור להם לעבור במקום מסוים.
באשר לנמל אילת, אמר כי צריך לחשוב על דרך לפצות אותו. לדבריו, "זה לא הגיוני שהם ישלמו את המחיר. מי שמכיר אותי יודע שאני לא שש לדבר על הוצאות ממשלתיות, אבל בנושאים כאלה חריגים צריך לבחון את זה.
״צריך לקיים פגישות תקופתיות ולהיות בקשר עם התעשייה ועם הנמלים וצריך לחשוב על הבעיה האסטרטגית לטווח הארוך".