זמני השבת
עיר | כניסה | יציאה |
---|---|---|
ירושלים | 16:08 | 17:21 |
תל אביב | 16:22 | 17:22 |
חיפה | 16:11 | 17:20 |
באר שבע | 16:27 | 17:25 |
הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
18/04/24 16:58
8.97% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
אם צריך לתמצת את אירועי השבוע, נראה שהדבר החשוב והמרנין בו היה ההצדעה לצה"ל ולתעשיות הביטחוניות, וגם למדינות שסייעו לישראל, בעקבות היירוט המוצלח של מאות טילים בליסטיים, טילי שיוט וכטב"מים שאיראן המטירה עלינו – יירוט שביצעו חיל האוויר ומדינות הקואליציה.
העליונות הטכנולוגית של ישראל ושל צבאה קיבלה שוב הכרה בעולם. העליונות הזאת מבוססת על הידע והעבודה של אלפי אנשים, שהם בדרך כלל אלמונים, שפיתחו במשך שנים את המערכות והכלים ששימשו את צה"ל באותו לילה דרמטי. אלה הם אנשי הצבא ועובדי התעשיות הביטחוניות.
אם להודות על האמת, עובדי התעשיות הביטחוניות קיבלו קצת פחות מהתהילה שהורעפה על העושים במלאכה, והטור בא לתקן את זה במקצת. כשמדברים על התעשיות הביטחוניות הישראליות, מתכוונים לחברות כמו התעשיה האווירית, תעש, אלביט ורפאל, שכל אחת מהן עובדת עם חברות טכנולוגיה ישראליות אחרות. נכון הוא שחלק גדול מהתוצר של החברות הללו מיועד לחו"ל, ומהווה אחוז משמעותי מההכנסות מהייצוא הביטחוני ומהייצוא של תעשיית ההיי-טק, אבל חלקו האחר, והלא מבוטל, מיועד לשימוש פנימה.
מבט אחורה
הפיתוח של הטכנולוגיות ששימשו אותנו ליירט את המתקפה האיראנית לא התחיל אתמול, אלא לפני כמה עשורים, ובכלל, יש לתעשיות הביטחוניות הישראליות היסטוריה ארוכת שנים. גם אי אז בשנות ה-40' וה-50', כשלמדינה, ולפני כן ליישוב, לא היה מספיק כסף לעתים אפילו למוצרים בסיסיים, המנהיגים ידעו למצוא את המשאבים לפיתוח המדע והטכנולוגיה. זה התחיל קצת לפני הכרזת המדינה, עוד בימי ההגנה: ב-1946 הקים הארגון, שהיה האב והמוליד של צה"ל, את המחלקה למחקר מדעי, בראשותו של אהרון וקס, על פי הוראתו של מפקד ההגנה דאז, יצחק שדה. עם הקמת צה"ל ב-1948 הוקם חיל המדע, שההמשך שלו מצוי ביחידות העלית הטכנולוגיות הצה"ליות של היום – ממר"ם, 8200 ועוד – ובאגף התקשוב, שהוקם בתחילת שנות האלפיים.
חלק מהאנשים שעומדים כיום בראש התעשיות הביטחוניות הם בוגרים של אותה תפיסת עולם שעוצבה על ידי המנהיגים של ימי היישוב וראשית המדינה, שהבינו שההון האנושי הוא הנשק האמיתי שלנו, לצד הנשק הפיזי.
אירועי מוצאי השבת האחרונה רק ממחישים את הצורך הדחוף לשנות את סדרי העדיפויות הלאומיות, ולשים בראש את המדע, החדשנות ובעיקר את החינוך הטכנולוגי, שעד לפני כמה שנים היה החצר האחורית של מערכת החינוך
נכון שגם כיום אין לנו במה להתבייש, אבל תעשיית ההיי-טק, שעובדת ביחד עם ובמידה לא מעטה מזינה את התעשיות הביטחוניות של ישראל, מבוססת בעיקר על השקעות לא ממשלתיות, על יזמים ומשקיעים שמייצרים את ההצלחות שאנחנו מכירים. ההשקעות של הממשלות לדורותיהן במו"פ, בחינוך טכנולוגי ובהקמת תשתיות פיזיות ודיגיטליות כדי שתעשיית ההיי-טק תעבוד היו והן מעטות, ואף נמצאות במגמת ירידה. גם אם המספרים הנומינליים משקפים סכומי כסף מכובדים, הם רחוקים מאוד מלענות על הצרכים האמיתיים. די אם נזכיר שתקציב משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה עומד על הרבה מתחת למיליארד שקלים – שיעור בטל בשישים מתקציב המדינה, ותקציב רשות החדשנות כמעט שלא גדל בשנים האחרונות, מלבד המענקים שניתנו בעקבות המלחמה.
אירועי מוצאי השבת האחרונה רק ממחישים את הצורך הדחוף לשנות את סדרי העדיפויות הלאומיות, ולשים בראש את המדע, החדשנות ובעיקר את החינוך הטכנולוגי, שעד לפני כמה שנים היה החצר האחורית של מערכת החינוך. להשקעות ממשלתיות בתעשיות הביטחוניות, ובהיי-טק בכלל, יש השפעה על כלל המשק, על רמת החיים של כולנו ועל החוסן החברתי-כלכלי של המדינה, שבימים אלה הוא כל כך חשוב.
השורה התחתונה: ערב הימים הלאומיים, ובעיקר יום העצמאות, מתבקשת חשיבה לאומית-אסטרטגית חדשה, על מנת להניע מחדש את החזון של חיל המדע, בגרסה מודרנית, עבור הדורות הבאים.
18/04/24 12:29
7.69% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
אביב הגיע ואיתו הסדר והניקיונות. ומה עם קצת סדר וניקיון בעולם הדיגיטלי? בין אם זה כדי למנוע פריצה לחשבונות שלכם או למזער נזקים בפריצות שכבר קרו, ובין אם זה פשוט כדי לייעל את התשלומים ולשפר ביצועים – הגיע הזמן לעבוד!
החדשות הטובות הן שהכל מתבצע מול המחשב*, ולכן אפשר לעסוק במשימה החשובה גם במהלך החג.
מה שמומלץ לעשות
מחליפים את סיסמת ה-Wi-Fi. איך? דרך ממשק הניהול של הראוטר שלכם (כנראה באפליקציה שמותקנת בטלפון שלכם). בבקשה אל תחליפו סיסמה למספר טלפון. אם אתם מתעניינים למה לא לעשות שימוש במספר הטלפון שלכם – מוזמנים כאן לראות מחקר עבר שעשינו במעבדות שלנו, בו הצלחנו לשבור ססמאות בתל אביב בשיעור של 70 אחוזים. ואם אתם כבר על זה, תוודאו שהפרוטוקול הוא לא WEP. למתקדמים – אפשר גם להכין QR עם סיסמה מורכבת, שקל לשתף עם אורחים.
עושים ריסטארט (Restart) לראוטר וליתר המחשבים והסלולרים בבית (סמכו עליי, זה חשוב!)
מכינים רשימה של כל השירותים הדיגיטליים אליהם אתם מנויים. כמה טיפים איך עושים את זה – נתחיל מאלו שזוכרים (גוגל, פייסבוק, X); יש גם שירותים שנכנסתם אליהם דרך גוגל (או דרך הספקים האחרים) שיש אפשרות למצוא בהגדרות החשבון; עורכים חיפוש במייל שלכם אחרי ביטויים ומילים כמו 'account', 'password reset' – לא לפתוח לינקים רק לרשום שמות!; הוציאו דו"ח Dark Web מגוגל. מה? בקצרה, האינטרנט המוכר הוא קצה הקרחון, למטה מסתתר אזור עמוק וחשוך, שבו מידע רגיש יכול להימכר. גוגל אוספת מידע על פריצות שקרו ומה דלף (ועלול היה להימכר) ומנגישה אותו לכם. מה עושים? נכנסים לקישור, מתחברים (אם אתם עוד לא), מנווטים ל-Dark Web Report ואז Try. אם הרשימה ריקה, סחתיין. אם לא, סמנו (או הוסיפו וסמנו) את השירותים האלו ברשימה שהכנתם.
נותן אינדיקציה אם אתם "מככבים" ברשת האפלה. דו"ח Dark Web מגוגל. צילום: לכידת מסך
מתקינים Authenticator. יש כזה למיקרוסופט לגוגל ולעוד חברות (תתקינו רק כאלו של חברות מוכרות, זה ממילא בחינם). מה זה, אתם בטח שואלים – בגדול זו טכנולוגיה שמאפשרת אימות רב-שלבי (Multi-Factor Authentication) בצורה קלה, עם הטלפון שלכם. טלפונים נשברים ונגנבים, חשוב מאוד להגדיר שתהיה לנו אפשרות לשחזור: למיקרוסופט יש גיבוי בענן,לגוגל יש סיסמאות חד פעמיות להדפסה (שמדפיסים, שומרים במקום בטוח ומוחקים, לא לשמור סיסמאות במחשב!). אם הסעיף הזה קשה במיוחד, אפשר להתפשר על החלופות (ראו בהמשך).
עוברים על הרשימה שהכנתם ואז: סוגרים חשבונות ללא שימוש, שימו לב שמדובר בחשבון אמיתי שלכם לפני שאתם נכנסים.
מחליפים סיסמאות לחשבונות שאתם שרוצים להמשיך לעבוד איתם. טיפ: כשמחליפים סיסמה, אם יש אפשרות לנתק את מי שמחובר כרגע – אז לנתק. איך לבחור סיסמה? אז מדריכים לא חסר וכל שירות מכובד כבר מסרב לקבל סיסמה קצרה, ללא אות גדולה, ספרה ו"תו מיוחד", אבל הם לא יכולים לבדוק שאתם לא ממחזרים את הסיסמה, אז אנא מכם – אל.
בשירותים מכובדים קיימת האפשרות לאימות רב-שלבי. אנא השתמשו בה (אם התקנתם Authenticator מצויין! אם לא, זה יכול להיות גם Email או SMS), אמנם עכשיו פסח ולא כיפור, אבל זה יכול לכפר במקצת על חטאי בחירת הסיסמאות שלכם.
ואחרי אלו נשארנו עם השירותים שלא מאפשרים אימות רב-שלבי – עבורם אפשר להשתמש במנהלי סיסמאות (בזה המובנה בדפדפן או בכזה שאפשר להתקין). הרעיון הוא, בגדול, תוכנה ששומרת בצורה מוצפנת את כל הסיסמאות ויודעת לפתוח אותן רק עם "סיסמאת העל", שאותה תצטרכו לזכור או לכתוב. כך שאתם יכולים להרשות לעצמכם סיסמה קשה במיוחד. דואגים לאחסון בטוח לסיסמאות. הזכרנו לא פעם סיסמאות כתובות ומודפסות, את אלו דואגים לאחסן במקום בטוח. תסלחו לי על המורבידיות, אבל אלו יוכלו לעזור לאהובים שלכם לקבל גישה למידע במידה שמשהו רע יקרה.
מבצעים עדכוני תוכנה. מיקרוסופט כבר הפסיקה לשאול, אבל את כל אלו שדחיתם כל פעם הגיע הזמן לעדכן, מקבלים לא רק שיפורי תוכנה אלא גם תיקון של פרצות אבטחה.
מסירים אפליקציות מיותרות. הסירו אפליקציות שאתם לא משתמשים בהן, תנו גם לאנטי וירוס (גם Windows Defender עובד) לסרוק את המחשב. המהדרין גם מסירים קבצים זמניים (Disk Cleanup ב-Windows) אבל זאת לא חובה.
מבצעים ניקיון וסדר באחסון הענן שלכם. כבר בטח שמתם לב ששטח האחסון בענן שמקבלים בחינם יכול להיות מוגבל, אז לפני שרצים לשלם על עוד ממנו שווה לנסות לראות מה אפשר למחוק. הטיפ הגדול כאן הוא להוריד את כל מה שיש לכם שם לאחסון קר בהתקן USB זול. זה לא אחסון בטוח לדברים שרוצים, אבל הפעולה תאפשר לכם להסיר במצפון נקי את כל הקבצים השמורים שאינכם צריכים (תיקיית ה-Spam וה-Social), תמונות שגובו אוטומטית אבל אין לכם עניין בהן, וכדומה.
מקווה שהצלחתי לעורר בכם השראה וגם אם תיישמו רק חלק מהעצות – דיינו!
הכותב הוא ראש צוות מחקר חולשות במעבדת המחקר של סייברארק
*המאמר נוסח בלשון Android בשילוב Windows, אך מכיל רעיונות עבור כולם.
18/04/24 15:59
7.69% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
חשוב מסוג AI PC יגיע ב-2024 לנתח שוק של 22% מכלל המחשבים שיימכרו במהלך השנה, וזה אומר בערך כ-55 מיליון יחידות, כך טוענת חברת המחקר גרטנר בדו"ח שפרסמה לאחרונה. ניידים אלה מייצגים את הגישה החדשה, לפיה רוצים לאפשר ביצוע של יותר יישומי ואפליקציות בינה מלאכותית יוצרת במחשוב הקצה, כלומר במחשבים הניידים, הצרכניים והעסקיים כאחד.
אחרי שאינטל השיקה לקראת סוף 2023 את מעבדי ה-Meteor Lake למחשבים ניידים, שהיו הראשונים לשלב שבב NPU לצורך חישובי בינה מלאכותית טובים יותר, ואחרי שבאנבידיה חשפו מוקדם יותר השנה יכולות בינה מלאכותית חזקות יותר בכרטיסי המסך, שהחברה מייעדת לשימוש במחשבים אישיים, כעת מגיע גם תורה של AMD. GPT-based LLMs can help you code with confidence! See how to configure your own AI coding assistant locally on your AMD Ryzen AI PC or Radeon 7000 Series graphics without need for an internet connection. https://t.co/tZj6jZv1bB pic.twitter.com/pqDgtRYb2q
— AMD Ryzen (@AMDRyzen) April 10, 2024 Ryzen AI – שולב ברוב המחשבים
AMD הכריזה על סדרת מעבדי Ryzen Pro 8040, שמבוססת על ארכיטקטורת Zen 4 בשילוב עם שבבי גרפיים עוצמתיים יחסית מסדרת RDNA 3, המיוצרת ב-TSMC בליתוגרפיה של 4 ננו-מטר – כמו חלק גדול מהמעבדים של אנבידיה. והכי משמעותי, שילוב של שבב בינה מלאכותית ייעודי, שהחברה קוראת לו Ryzen AI ברוב המעבדים, אבל לא בכולם.
המעבד המוביל ברשימה החדשה של החברה של המעבדים לניידים הוא Ryzen 9 Pro 8945HS – מעבד 8 ליבות שתומכות בעבודה בריבוי נימים, עם מהירות בסיסית של 4 גיגה-הרץ ומהירות שיא של 5.2 גיגה-הרץ, עם TDP של 35 עד 45 וואט ועם שבב ה-Ryzen AI.
החברה כמובן משווה את הביצועים מול מעבדיה של אינטל, ולטענתה מול Core Ultra 7 165H של היריבה, המעבדים החדשים מציעים חוויית שימוש טובה יותר בעת שיחות וידיאו, עם או בלי שימוש בכלי בינה מלאכותית, עם מהירות טובה יותר ב-72% ועם צריכת כוח נמוכה יותר ב-84%. המעבדים החדשים גם מציעים תמיכה לראשונה אצל החברה ב-WiFi 7.
כן הכריזה החברה על סדרת Ryzen Pro 8000 למחשבים נייחים, כשגם במקרה הזה חלק מהמעבדים, אל לא כולם, מגיעים עם שבב הבינה המלאכותית של החברה. החזק ביותר ברשימה החדשה הוא Ryzen 7 PRO 8700G, עם 8/16 ליבות לוגיות במהירות מרבית של 5.1 גיגה-הרץ וצריכת כוח שמגיעה ל-65 וואט.
המעבדים החדשים, לפי AMD, ישולבו במחשבים שיגיעו לשוק במהלך הרבעון השני של 2024.
18/04/24 18:12
7.69% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
אחד הדברים שמאפיינים את משפחת הניידים Zenbook בשנים האחרונות הוא שאסוס הפכה אותה לסמל השימוש בפאנל OLED במחשבים שלה. זה נכון גם בגרסה החדשה של מחשב ה-14 אינץ' של המשפחה, שנושא את המיתוג UX3405: הוא מגיע עם מסך ברזולוציית 3K, או 2880×1800 פיקסלים, מרהיבת עין, עם ניגודיות עמוקה במיוחד, שהיא סימן ההיכר והיתרון הבולט של המסכים הללו על פני מסכי LCD, ועם גוון השחור שהוא באמת שחור, ואז עוד קצת שחור – מה שמאפשר עומק גוונים גדול מאוד.
במחשב שהגיע אליי לבדיקה המסך לא תומך במגע, אבל הוא מציע בהירות שיא של 600 ניט, קצב ריענון נאה של 120 הרץ, תמיכה של 100% במרחב הצבעים DCI-P3 וכן תמיכה בתקן HDR True Black 600 – שילוב שמתמקד בשימושיות יום יומית מקיפה, עם דגש על צריכת מדיה.
קצת ביצועים
המחשב הגיע לבדיקה עם מעבד ה-Meteor Lake של אינטל המהיר ביותר שיש בסביבה, לפחות נכון להיום, עם הכניסה של אסוס למה שמכונה דור ה-AIPC. מדובר ב-Core Ultra 9 185H, שבו מוצאים 6 ליבות ביצועים, שפועלות במהירות בסיסית של 2.3 גיגה-הרץ ויכולות להגיע למהירות מרבית של 5.1 גיגה-הרץ, ולצידן 10 ליבות יעילות – שתיים מהן בשכבת המערכת של המעבד, ולכן הן אמורות להיות יעילות יותר. המהירות שלהן היא 1.8 גיגה-הרץ בבסיס, ומהירות טורבו של עד 3.8 גיגה-הרץ. בסך הכול, המעבד מציע 22 ליבות לוגיות.
בהיבט של בדיקות ביצועים, המעבד הזה דומה למדי בתוצאות שלו ל-Core i9-13900H מהדור ה-13 של אינטל. זה אומר שבבדיקות הביצוע של ליבה יחידה הוא הגיע לתוצאה של 2,520 נקודות במבחן Geekbench 6.3.0, שכמעט זהה לזו של המעבד המוזכר לעיל, אך במהירות מעט נמוכה יותר ממעבד הדור הקודם. עם זאת, התברר שהוא טוב יותר באופן משמעותי בהרצת הבדיקה של ריבוי הליבות, כשהשיג 12,298 נקודות מול 10,547 נקודות של האח הוותיק יותר במשפחת מעבדי ה-H של אינטל.
ה-Asus Zenbook 14 OLED (UX3405). צילום: יח"צ
השבב הגרפי שמשולב במעבד, המבוסס על ארכיטקטורת ה-Arc של אינטל, מגיע כיום לביצועים יפים מאוד, שיכולים לאפשר הרצת משחקים איכותיים מפעם בקצב מהיר – גם במחשב כמו ה-UX3405, שבהגדרתו לא מיועד למשחקים. הוא הגיע לתוצאה יפה של 34,775 נקודות במבחן הגרפי של Geekbench, אבל התוצאה נחתה ל-21,445 נקודות עם ניתוק המחשב מהחשמל, כמו בדורות הקודמים.
טוב גם עם סוללה
יצוין שלשם שינוי, ניתוק החשמל לא פגע כמעט לחלוטין בביצועים של ליבות המחשוב כפי שהיה עד כה, במעבדי הדורות הקודמים של אינטל שיועדו לשוק המחשבים הניידים. זה קצת השפיע על ליבות שבב הבינה המלאכותית, המשולב במעבדי ה-Core Ultra מהדור הראשון של אינטל, אבל באחוזים נמוכים באופן משמעותי מאלה של השבב הגרפי. בנוסף, כמובן שהשילוב של ה-NPU הוא אחד ההבדלים הגדולים בדור הראשון של מעבדי ה-Core Ultra לעומת דורות ה-Core הקודמים בגרסה הניידת.
יחד עם 32 גיגה-בייט זיכרון RAM מסוג DDR5 ועם אחסון תומך NVMe בנפח של 1 טרה-בייט, יש ב-Asus Zenbook 14 OLED (UX3405)מספיק עוצמה כדי לקחת את העבודה לכל מקום, וכאמור, גם לשחק משחק בהפסקות, ובוודאי לראות סרט או סדרה בזמן שנחים במלון. נכון שבהגדרתו זה לא מחשב עסקי, כי לאסוס יש סדרה ייעודית לכך, אבל לרוב השימושים של לוחמי הדרכים זה בהחלט יספיק – אם כי אולי לא לאלה שפשוט התרגלו למסך מגע ולא יכולים בלעדיו.
על אף שהוא שוקל 1.22 ק"ג ועוביו עומד על 14.9 מ"מ בלבד, יש במחשב סוללה גדולה, ואפילו מאוד, בנפח עבודה של 75WHr, שאמורה להבטיח בקלות יום עבודה מלא, ואפילו הרבה יותר. היא נטענת בהספק של 65 וואט באמצעות חיבור USB-C, ועבור בעלי סמארטפון מודרני רבים זה אומר שמספיק לשים בתיק מטען אחד לטלפון ולמחשב.
ה-UX3405 בעבודה
האזור של המקלדת ומשטח השליטה לא השתנה יותר מדי בדורות האחרונים של המחשבים מסדרת ה-Zenbook של אסוס, כנראה מתוך גישה של אם זה עובד – למה לקלקל? זה לא אומר שמדובר במשהו רע, אבל בכל זאת, המקלדת – על אף שלפי נתוני החברה יש ירידה של 1.4 מ"מ במקשים – מרגישה קצת שטוחה וקשוחה מדי בעת ההקלדה.
משטח העכבר גדול, חלק, מגיב מצוין וכמו רוב מחשבי ה-Zenbook, הוא מגיע עם הטכנולוגיה הייחודית עדיין, שמאפשרת להפוך את המשטח למקלדת נומרית וירטואלית. הכפתור שמאפשר לעשות זאת ממוקם בפינה הימנית העליונה של המשטח, ועדיין מפתיע עד כמה זה שמיש למי שזקוק לזה.
עוד דבר שאהבתי הוא שמעבר לכך שיש חיבור HDMI 2.1 מודרני, בנוסף ליציאות ה-USB-C יש גם יציאת USB-A לחיבור התקנים ישנים יותר – החל מעכבר ועד לכונן נייד. יש גם מצלמת FHD עם מגן פרטיות ותמיכה ב-WiFi 6E. ולשורה התחתונה – המחיר: הוא יחסית נוח, ועומד על 6,900 שקלים.
18/04/24 14:36
6.41% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
עובדי נוקיה ישראל בחרו להתאגד בהסתדרות. עובדי החברה השלימו את מהלך ההתאגדות, מתוך רצון לשפר את תנאי העסקתם ולדאוג לביטחונם התעסוקתי.
מנכ"ל האגף להתאגדות עובדים בהסתדרות, עמיחי סטינגר, קרא במכתבו למנכ"ל נוקיה סולושנס נטוורקס ישראל, אריק טל, להתחיל בהליך הידברות, למשא ומתן ולחתימה על הסכם קיבוצי ראשון בחברה.
נוקיה מעסיקה כ-130 עובדים בישראל. החברה מספקת ציוד תקשורת כולל רשתות סלולר מדור מתקדם, רשתות נייחות נחושת ואופטיקה. נוקיה פועלת במגזר הביטחוני, הציבורי ובארגונים גדולים עם פתרונות תקשורת מותאמים.
מוועד הפעולה בנוקיה נמסר: "בהתרגשות גדולה אנו שמחים לבשר כי הצלחנו לגייס את העובדים והקמנו ועד עובדים בחברת נוקיה ישראל. הוועד שם לעצמו ליעד לדאוג לעובדי החברה, לשפר את תנאי עבודתם ולהיות אוזן קשבת לצורכיהם. יחד עם ההנהלה נפעל לשיפור ולקידום הזכויות שלנו".
18/04/24 15:12
6.41% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
נמשכת הסערה בגוגל: החברה פיטרה אתמול (ד') 28 עובדים שלה בארצות הברית, שהיו בין המפגינים נגד השתתפותה בפרויקט הענן נימבוס של ממשלת ישראל ונגד "רצח העם" שישראל מחוללת, לטענתם, בעזה. זאת, לאחר שתשעה מעובדי גוגל נעצרו שלשום בחשד להסגת גבול. חלק מאותם עצורים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובסאנוויל, קליפורניה, ואף פרצו למשרדו של מנכ"ל גוגל קלאוד, תומס קוריאן – אולם היו ביניהם גם כאלה שלא עשו זאת, ובכל זאת נעצרו.
ההודעה על הפיטורים הופצה לעובדי גוגל במזכר ששלח אמש כריס ראקוו, סגן נשיא גלובלי לאבטחה בחברה. הוא כתב כי "בעקבות חקירה שביצענו, הפסקנו היום את העסקתם של 28 עובדים שמצאנו כי היו מעורבים באירועים המדוברים. נמשיך לחקור ולנקוט בפעולות נוספות, ככל שיהיה צורך בכך". לדבריו, "אין להתנהגות מעין זו מקום בסביבת העבודה שלנו ולא נסבול אותה".
"הרוב המכריע של העובדים שלנו עושים את הדבר הנכון", הוסיף. "אם אתם מהבודדים שחושבים שאנחנו הולכים להתעלם מהתנהלות שמפרה את המדיניות שלנו – חישבו שוב. החברה לוקחת את ההתנהלות הזאת מאוד ברצינות. נמשיך ליישם את המדיניות שלנו, שאנחנו נוקטים בה כבר זמן רב, לפעול נגד התנהגויות משבשות – עד וכולל הפסקת עבודה".
10 שעות של התבצרות במשרדי החברה
נימבוס הוא פרויקט ענן ממשלתי עתיר תקציבים, בשווי של 1.2 מיליארד דולר, שהוכרז לפני כשלוש שנים, ובמסגרתו מעבירים משרדי ממשלה וגופים נוספים בישראל את הפעילות שלהם, חלקה או כולה, לענן. גוגל קלאוד ו-AWS זכו בפרויקט, לאחר שגברו על מיקרוסופט ואורקל. כל ארבע החברות שעלו לגמר הקימו אזורי ענן בישראל (זה היה אחד מתנאי המכרז).
חלקה המרכזי של גוגל בנימבוס הביא לתסיסה בחברה, שהולכת וגוברת, ולהקמת התארגנות בשם No Tech for Apartheid. המחאה שלהם צברה תאוצה בעקבות המלחמה של ישראל נגד החמאס, ומראות ההרס והפגיעה באזרחים שהחלו לצאת מעזה בעקבות הפעולות המלחמתיות של ישראל ברצועה. היא הגיעה לשיא בהפגנות שלשום, שנערכו ליד ובתוך משרדי החברה בניו יורק, סאנוויל וסיאטל, ומשכו אליהן מאות עובדים. העובדים מביעים חשש שגוגל מסייעת לממשלת ישראל ולצה"ל, בהשתתפותה בפרויקט נימבוס, בביצוע "רצח העם" של הפלסטינים, לדבריהם, ושישראל משתמשת בפעולות המלחמתיות שלה בטכנולוגיות AI של החברה. BREAKING—DOZENS OF @GOOGLE WORKERS LEAD HISTORIC COAST TO COAST-INS AT @GOOGLECLOUD CEO THOMAS KURIAN’S OFFICE IN SUNNYVALE & @GOOGLE’s NYC 10TH FLOOR COMMONS. They refuse to leave until @google stops powering the genocide in Gaza
LIVESTREAM: https://t.co/uUiPbr3oDz pic.twitter.com/vCkInh0769
— No Tech For Apartheid (@NoTechApartheid) April 16, 2024 בתגובה לפיטורים נמסר מ-No Tech for Apartheid כי "הערב, גוגל פיטרה, ללא אפליה, 28 עובדים, כולל כאלה שלא השתתפו ישירות בהפגנות ההיסטוריות, מחוף לחוף, שבהן ישבנו במשך 10 שעות במשרדי החברה. בשלוש השנים שבהן אנחנו מוחים נגד פרויקט נימבוס, לא שמענו מענה לחששות שלנו ולו מבכיר אחד. לעובדי גוגל יש זכות להפגין נגד תנאי ההעסקה שלהם. הפיטורים האלה היו בבירור תגמול (על ההתארגנות – י"ה)". אחד העובדים טען בשיחה עם CNBC כי החברה נעלה בפניו ובפני עמיתיו המוחים את האפשרות להיכנס למשרדים ולחשבונות העסקיים שלהם.
התגובה של ההתארגנות באה בהמשך לטענת עובדים מסוימים בגוגל טוענים כי היא נוקטת ביחס של "הטרדה, טיפול לא יאות וצנזורה" כלפי עובדים פלסטינים, ערבים ומוסלמים שלה, ודורשים ממנה להפסיק זאת. כמו כן, הם טוענים ל-"בעיות נפשיות שנגרמות כתוצאה מעבודה בחברה שמשתמשת בעבודה שלהם כדי לאפשר ג'נוסייד". אחד העובדים, מהנדס התוכנה אדי האטפילד, שהתפרץ לדבריו של מנכ"ל גוגל ישראל, ברק רגב, במהלך כנס שהתקיים לפני חודשים אחדים, לאחר פרוץ המלחמה, פוטר מהחברה לאחר האירוע, והיו עובדים שהתפטרו מעבודתם בה.
18/04/24 15:18
6.41% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
תחקיר חדש שערכה רשת NBC News בחודש מרץ האחרון, ושהתפרסם השבועף חשף מגמה מטרידה ב-X – פלטפורמת המדיה החברתית שבבעלות אילון מאסק. לפי הממצאים, בחודשים האחרונים חלה בפלטפורמה עלייה בתכנים ניאו-נאציים, כולל הכחשת שואה ורטוריקה לאומנית לבנה. בסקירה שביצעה הרשת זוהו לדבריה 150 חשבונות "פרימיום" מאומתים שפרסמו או הדהדו תוכן פרו-נאצי ואנטישמי, כולל תכני הכחשת שואה מפורשים.
החשיפה של המצב החמור הזה מעלה שאלות רציניות לגבי גישתו של מאסק ל"חופש הביטוי" וההשלכות האפשריות שלה. At least 150 paid “Premium” subscriber X accounts and thousands of unpaid accounts have posted or amplified pro-Nazi content on X in recent months.
Examples include praise of Nazi soldiers, sharing of Nazi symbols and denials of the Holocaust.https://t.co/2j3F8kchxa
— NBC News (@NBCNews) April 16, 2024 עליונות לבנה ולאומנית לצד ניאו נאציזם
הסקירה שביצעה הרשת זיהתה את נוכחותם של חשבונות לאומנים לבנים בולטים בפלטפורמה, המפיצים ב-X דברי שטנה. על אף ש-NBC News לא פרסמה שמות משתמש ספציפיים, כדי להימנע מקידום חשבונות אלה, הדו"ח שלה מפרט את הימצאותם של חשבונות דומים ומאומתים (משמע חשבונות פרימיום בתשלום שהתוכן שלהם זוכה לחשיפה גבוהה יותר), אשר להם מספר עוקבים גדול. החשבונות הללו מקדמים בגלוי אידיאולוגיה לאומנית לבנה ותיאוריות קונספירציה גזעניות, וכן לא חוששים להפיץ תכנים אנטישמיים מובהקים.
כאמור, לפי הדיווח, הבדיקה מצאה עלייה בממים ופוסטים המכחישים או מנרמלים את השואה, וזו חלה לדברי הכותבים בחודשים האחרונים. ב-NBC תיעדו חשבונות המשתמשים בהשמצות ובשפה מלאת שנאה, אשר מכוונת ישירות ליהודים. לטענת הרשת, חלק מהחשבונות אף קידמו אלימות נגד יהודים, תוך הפרה ישירה של הנחיות הבטיחות של X.
הדו"ח מתאר חשבונות הדוגלים ביצירת אומה לבנה נפרדת – עיקרון ליבה של אידיאולוגיית עליונות לבנה לאומנית. דיווחים אלה משתמשים לעתים קרובות בשפה מלהיבה ומקדמים שנאה כלפי גזעים ומוצאים אתניים שונים. בנוסף, ב-NBC מצאו חשבונות המשתפים ומקדמים תעמולת עליונות לבנה, כולל סמלים ומניפסטים מוכרים, וכן שעוסקים בהתרפקות היסטורי שיקרית ובשבח והלל לדמויות גזעניות מוכרות.
התחקיר גילה גם כי "במהלך תקופה אחת של שבעה ימים בחודש מרץ, שבעה מ
— Elon Musk (@elonmusk) October 28, 2022 מאסק שחרר את הציפור – ואת השנאה?
נזכיר כי הבעלים הדומיננטי של X, שרכש אותה באוקטובר 2022 ב-44 מיליארד דולר, ידוע כאדם שלדבריו דוגל בחופש הביטוי. כשהשתלט על הרשת החברתית המצייצת, אחד הדברים הראשונים שמאסק עשה היה לפרק גופים פנים-ארגוניים בטוויטר (כפי שכונתה אז), כמו המחלקה שהייתה אמונה על סינון וניטור התוכן בפלטפורמה, שעליה ניצחה עורכת הדין הבכירה ויג'איה גאדה. גאדה נחשבה בעיני מאסק כאויבת של רעיון חופש הביטוי, שאותו היה בכוונתו לקדם בשירות שרכש.
בנוסף יישם מאסק מייד עם הפיכתו לבוס שורה של צעדים דרסטיים בחברה, כולל פיטורי חברי הנהלה, שהבכיר בהם היה המנכ"ל פרג אגרוואל. בתקשורת העולמית דווח אז כי אגראוול וגאדה יצאו ממטה החברה מלווים באנשי אבטחה, ובמקביל צייץ מאסק: "הציפור חופשיה".
אלא שהמדיניות החדשה לא ממש הוכיחה את עצמה ככזו שמקדמת שיח בריא יותר, ואם הדבר לא היה ברור לפני אירועי הדמים הנוראיים של ה-7 באוקטובר, הרי שלאחריהם הוא התחוור ביתר שאת, כשהשירות הוצף בתוכן אנטי ישראלי ופרו חמאסי.
בהמשך מאסק עצמו הסתבך וספג טענות שהוא אחראי לקידום של תיאוריית הקונספירציה המפורסמת "ההחלפה הגדולה", שהופנתה במקרה המסוים כנגד יהודים. הדבר אירע כשיזם הטק המפורסם כתב ב-X תגובה למשתמש ששיתף פוסט נגד אנטישמיות וקבע שליהודים אין בעצם זכות דיבור כי גם הם מקדמים שנאה ללבנים. מאסק ענה לו אז: "זו האמת לאמיתה". You have said the actual truth
— Elon Musk (@elonmusk) November 15, 2023 על התבטאות זו "זכה" מאסק לביקורת חריפה במיוחד, שהצטרפה לביקורות הרמות נגדו מצד שלל גורמים על כך שהוא מקדם שיח שנאה בכלל, ואנטישמיות בפרט, בפלטפורמה שלו, ומפיץ בה לא מעט פייק ניוז נגד ישראל, במיוחד מאז תחילת המלחמה. בין אותם גורמים נכללה גם הליגה נגד השמצה, שמשימתה היא מאבק באנטישמיות ובשנאה אונליין.
הביקורת הזו, בין היתר, הובילה לבסוף לכך שלא מעט מפרסמים גדולים ב-X הודיעו כי יפסיקו לפרסם בה, או שהם שוקלים זאת, ביניהם חברות עתירות תקציבי פרסום כמו Airbnb, אמזון, קוקה קולה, מיקרוסופט, יבמ ואורקל. בהמשך, מסמכים פנימיים של החברה שחשף הניו יורק טיימס העריכו כי X תפסיד כתוצאה מהחרם הזה הכנסות של 75 מיליון דולר – סכום לא כל כך גדול במונחים של מאסק, אבל גם שאינו סכום מבוטל כלל וכלל.
אילון מאסק לצד ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ונציג צה"ל, בסיור בכפר עזה בעת ביקורו בישראל. צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
המצב גרם בסופו של דבר למאסק לחצות את האוקיינוס ולהתייצב בישראל, לסיור בחורבות עוטף עזה יחד עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לצורך מירוק תדמיתו.
כל ההתרחשויות הללו שנרשמות מאז שמאסק אוחז בהגה של X הבהירו לרבים אילו סכנות פוטנציאליות יש בקידום חופש הביטוי חסר המעצורים שהוא מבצע.
השאלה כעת היא מה יהיו ההשלכות של הממצאים החדשים על תכנים ניאו-נאציים ומכחישי שואה ש"חוגגים" ב-X בעידן מאסק, שבעבר הלא כל כך רחוק הצהיר במפורש שחשוב להראות מגוון רחב של דעות, גם אם הן כאלה שלא כולם מסכימים איתן. גישה זו יצרה, כך הולך ומתבהר, כר גידול לקבוצות שנאה, הובילה לחרם המפרסמים שחוותה X, אבל מה שלא ידוע הוא איזה אימפקט מופנם ורחב בהרבה יש לה על המין האנושי.
בתגובה לתחקיר של NBC ביקש נציג של X מהרשת דוגמאות לממצאיה, וקיבל ממנה 13 דוגמאות לחשבונות המפרסמים תוכן פרו-נאצי. שעות לאחר מכן, לדברי NBC, ברשת החברתית שמה תוויות על כמה מ
18/04/24 18:30
6.41% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
"עם כל 'עיר חכמה', 'עיר בלי אלימות' ופארק עם מצלמות, רישתנו את עצמנו לדעת בעשור האחרון. היועצים המשפטיים של גופי האכיפה חשבו שהם יוכלו לרסן בעצמם את הסוס הדוהר של הטכנולוגיה – וטעו. טכנולוגיות המעקב הביאו לשילוב עצוב של היבריס עם נאיביות. נוצר כשל רב מערכתי – של הממשלה, הכנסת, המשטרה וגופי הייעוץ המשפטי, עם העדר בקרה, העדר אישורים והעדר פיקוח, ועם חוסר בנתונים על מנת לבחון את כשירות ונכונות המעשים", כך אמרה ד"ר תהילה שוורץ אלטשולר, ראשת התוכנית לדמוקרטיה בעידן המידע במכון הישראלי לדמוקרטיה.
ד"ר שוורץ אלטשולר, אחת המומחיות הבכירות בישראל בתחום המשפט והטכנולוגיה, העידה בישיבתה הראשונה של ועדת הרוגלות, שהתכנסה היום (ה').
לדבריה, "יש בעיה קשה בחדירה לטלפונים של אנשים, ובכל זאת – זה קרה. נוצר מצב שבו מנגנוני הפיקוח קרסו ולא עבדו, ונותרו רק הפיקוח והבקרות מבחוץ – החברה האזרחית, הסניגוריה הפלילית, בג"ץ והעיתונות".
"אין הבנה של משמעות השימוש בכלים הטכנולוגיים"
"העדר מסגרת תפיסתית לתחום הביא לחוסר הבנה של משמעות השימוש בכלים הטכנולוגיים", ציינה ד"ר שוורץ אלטשולר. "איש במערכות הרלוונטיות לא הבין שזו טכנולוגיה משנת משחק, מערערת. לכן, יש לוודא איך הם יבינו זאת עם הופעת טכנולוגיה חדשה. כלומר, כלי המעקב הם לא 'תוספת' למשהו קיים, להאזנות סתר – אלא משהו חדש, ולכן נדרשות מסגרות תפיסתיות חדשות לסייבר. כולנו מהגרים דיגיטליים ואין ניסיון פרקטי בתחום. אין הבנה של המשמעויות האסטרטגיות של הרוגלות ומה הן מביאות עימן".
מדוע היא טוענת שמדובר בטכנולוגיה משנת משחק? "בגלל אופן השגת המידע מרחוק, בשל מנגנוני ההצפנה ושאיבת המידע, אבטחת המידע הפכה לחסרת משמעות", ציינה ד"ר שוורץ אלטשולר. "שינוי משמעותי נוסף נובע מעומק המידע האגור – ולא רק מידע בתנועה, אלא גם במנוחה. בעיה נוספת טמונה בכך שבעת המעקב בונים אגמי מידע – מה שמכונה במודיעין 'חיפוש בשחור'. לא מחפשים פריט מידע ספציפי, אלא שואבים את כל מה שיש. שלושת המרחבים הללו יוצרים שינוי משמעותי, שכאמור – לא הובן על ידי הגופים השונים, ובהם מקבלי ההחלטות".
"זו לא טעות, זו מדיניות"
"מה שראינו בהפעלת הרוגלות הוא לא טעות – הוא מדיניות. זה קרה גם באימוץ טכנולוגיות אחרות, כגון מערכת עין הנץ של המשטרה, מערכות זיהוי פנים או מערכת מופללים בנמל התעופה בן גוריון. אותם כשלים חזרו בעוד הקשרים. זהו כשל מערכתי – לוקחים מערכת שהיא זו ש-'תחליט', מבלי שיודעים כיצד היא מחליטה. עולם הערעור הטכני פגש ויפגוש אותנו בהרבה הקשרים ובפרשות אחרות, מעבר לרוגלות", הזהירה ד"ר שוורץ אלטשולר.
בהמשך, היא ביקשה לערער על אקסיומה: "יש משפט שטוען ש-'המשפט מדדה אחרי הטכנולוגיה'. אני כופרת בכך. אנחנו יודעים לאן הטכנולוגיה תתפתח. לצד זאת, קבועי הזמן לחקיקה בישראל לא מתקבלים על הדעת, ואורכים שנים רבות. צריך ליצור מסגרות חקיקה מהירות, שקל לשנותן, כי הטכנולוגיה ערערה את העולם, ועלינו להתאים את השלטון לערעור הזה", אמרה.
"הייעוץ המשפטי התיר להשתמש בטכנולוגיות מעקב זוללות פרטיות"
ד"ר שוורץ אלטשולר התייחסה לדו"ח של ועדת מררי, שחקרה את הנושא, ואמרה כי "כפי שכבר עלה ממנו, הייעוץ המשפטי (של משרדי הממשלה וגופי האכיפה – י"ה) התיר להשתמש בטכנולוגיות מעקב זוללות פרטיות. זה נעשה ללא הסכמה מפורשת של החוק ותוך יצירת מערכת של שיבושים, ללא שקיפות ציבורית. כך הייעוץ המשפטי הפך ל-'מיני בג"ץ'. על אף שיש חובת דיווח לכנסת, זה לא קרה – וזו רעה חולה". לדבריה, "חסר חוק מעקבים דיגיטליים. נדרש להקים נציבות לפיקוח על מעקבים. יש לבנות עוד מעגלי פיקוח, בשל ההבנה של הצורך למנוע שימוש בטכנולוגיה לרעה".
"יש להעמיק את הידע, במטרה לסגור את הפער בממשק טכנולוגיה-משטרה. זכויות אדם זה לא ימין-שמאל. הפרטיות היא זכות על בעולם הדיגיטלי", הוסיפה.
ד"ר שוורץ אלטשולר סיימה בציטוט של חלק משירו של אהרון שבתאי, תיקון: "את החרפה, את שברי הסכלות, לא יתקנו לא קצין, לא פצצה, לא מטוס. רק תבונת לב תתקן, פוקח העיניים יתקן, המשכיל יתקן, הממתין וחושב יתקן".