זמני השבת
עיר | כניסה | יציאה |
---|---|---|
ירושלים | 16:19 | 17:32 |
תל אביב | 16:33 | 17:33 |
חיפה | 16:22 | 17:31 |
באר שבע | 16:38 | 17:35 |
הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
06/01/25 13:01
8.87% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
טלדור תקשורת ואבטחת מידע מ-קבוצת וואן, חתמה על שיתוף פעולה אסטרטגי עם וריטי (VERITI), שבמסגרתו תספק בישראל שירות מנוהל (MSSP), המבוסס על החדשנות הטכנולוגית של וריטי, בשילוב הניסיון, הידע והמומחיות של מומחי הסייבר בטלדור. השירות החדש מעניק לארגונים מערכת הגנה מתקדמת ומקיפה.
הטכנולוגיה של וריטי מעבה מערכי הגנה ארגוניים עם שכבה תפעולית לזיהוי ותיקון בעיות בקונפיגורציות של מוצרי הגנת הסייבר, אל מול הסיכונים הקיימים בארגון. פלטפורמת וריטי כוללת אינטגרציה מובנית עם כל פתרונות האבטחה והסייבר של הספקים המובילים בעולם, ומבצעת בממוצע 440 פעולות לנטרול סיכונים בחודש, בזמן ממוצע של פחות מ-25 שניות מרגע הזיהוי ועד לסגירת פער האבטחה, וזאת תוך שמירה על רציפות תפעולית מלאה. ארגוני אנטרפרייז רבים משתמשים בפתרון זה ומפיקים באמצעותו את מלוא הפוטנציאל ממוצרי אבטחת המידע שכבר מוטמעים בארגון.
במסגרת השירות המנוהל, טלדור תקשורת תסייע ללקוחות למקסם את השקעתם בכלי ההגנה ואבטחת המידע שרכשו. בעזרת היכולות של פלטפורמת וריטי, צוות המומחים של טלדור מזהה וסוגר במהירות פערי אבטחה קריטיים הנגרמים מסיבות שונות, וכך הופך את המערכות השונות הקיימות בארגון לפתרון אבטחה אחוד, ללא כל הפרעה לרציפות התפקודית.
לדברי נועם מזרחי, מנכ"ל טלדור תקשורת ואבטחת מידע, "החיבור בין טלדור ל-וריטי מבטא את המחויבות שלנו להוביל את שוק הסייבר עם פתרונות פורצי דרך וחדשניים. אנו פועלים בשיתוף פעולה עם הלקוחות ומביאים ערך אמיתי ומהותי באמצעות צוות המומחים שלנו, כדי לסייע לכל לקוח למקסם את יכולות האבטחה הקיימות שלו, עם דגש על פשטות ויעילות בתפעול השוטף. חברנו ל-וריטי כדי שגם ארגוני ה-SMB וה-MID MARKET יוכלו ליהנות מהפתרון עם ליווי צמוד מטלדור, שותפתה הבכירה של וריטי".
עדי איקן, מנכ"ל וריטי, ציין, כי "טלדור תקשורת היא חברה מובילה המצטרפת לנבחרת השותפים המקצועיים של וריטי, ויחד נביא ללקוחות בישראל את הבשורה של פלטפורמת האבטחה האחודה שלנו במודל MSSP, המאפשר גמישות מרבית והפחתה בעלויות התפעוליות, מבלי להתפשר על זיהוי אוטומטי ומהיר של פערי אבטחה, ותיקונם ללא פגיעה ברציפות העסקית".
06/01/25 17:31
8.87% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
גל חדש של מתקפת Sextortion בעברית: 2025 נפתחה עם ישראלים רבים שקיבלו מיילים מהאקרים חברי אנונימוס, או שמתחזים אליהם, שמנסים לסחוט אותם מינית. ההאקרים מאיימים שאם הקורבנות לא ישלמו סכום בביטקוין שווה ערך ל-500 דולר, או 1,800 שקלים – הם יפרסמו תמונות אינטימיות שלהם.
במייל שנשלח במסגרת הגל הנוכחי כתב ההאקר (או כתבו ההאקרים) לקורבן: "הסתבכת בגדול. אבל אל תתחיל להיכנס לפאניקה. תקשיב לי קודם כל, בגלל שלכל בעיה יש פתרון".
"תפסת את תשומת ליבה של קבוצת האקרים בינלאומית, ודברים שכאלה לא נוטים לבשר טובות עבור אף אחד", נכתב במייל. "אני בטוח שכבר שמעת על אנונימוס".
בהמשך המייל מסביר ההאקר לקורבן כיצד, כביכול, "גיליתי על המעשים השפלים שלך" – באמצעות התקנת תוכנת ריגול, שלכאורה מאפשרת לפצחן ולחבריו גישה לכל המכשירים שלו. לאחר מכן, ההאקר טוען כי הוא צילם את הקורבן בוגד באשתו באמצעות המצלמה של המכשיר הנייד שלו, "ואנחנו בטוחים שלא תרצה שהיא תגלה את זה".
ה-"פתרון" שהם מציעים הוא העברת הכסף בתוך 24 שעות.
המייל שנשלח
מה אומרים המומחים?
לפי המומחים, לא מדובר במייל אמיתי ולא בהאקרים שיש להם תמונות אינטימיות של קורבנותיהם, אלא בעוד ניסיון של הרעים להשיג כספים במרמה – ולהפחיד.
בצ'ק פוינט אומרים ש-"זו תופעה מאוד פופולרית ונפוצה, שבה ההאקרים פונים לאנשים באופן רנדומלי ומנסים לסחוט אותם על הרקע הזה (המיני – י"ה). מדובר בפייק מוחלט וב-'שיטת מצליח', שבה הפושעים הללו חושבים שמאחר שהנושא רגיש – אנשים ייטו לשלם. בחלק מהמקרים זה מצליח להם".
בחברה מציינים כי "מתקפות Sextortion מבוצעות בכל השפות ובכל העולם, וכאמור, הן ממש פייק. כלל האצבע הוא פשוט להתעלם מההודעות האלה".
מענקית אבטחת מידע אחרת, ESET, נמסר כי "מדובר בעוד אחד משלל המיילים של סחיטה מינית מקוונת, שנקראת Sextortion. בשיטה זו תוקפים שולחים הודעות ומאיימים לחשוף תוכן אינטימי לכאורה של הקורבן, ודורשים תשלום כופר בתמורה לשמירת הסודיות. בחלק מהמקרים ההודעות כוללות גם סיסמאות ישנות שנחשפו במאגרים שדלפו, או פרטים אישיים אחרים, שנועדו להגביר את תחושת האמינות והחשש של הקורבן הפוטנציאלי".
"חשוב לציין שברוב המוחלט של המקרים, לתוקפים אין באמת גישה לתוכן אינטימי, והאיומים מבוססים על הפחדה בלבד", הדגישו ב-ESET. "כדי להגן על עצמכם, אנחנו ממליצים לנקוט בכמה צעדים פשוטים אך אפקטיביים: אל תיבהלו ואל תשיבו להודעות מסוג זה, ובוודאי אל תשלמו את הסכום הנדרש; הקפידו לשנות סיסמאות באופן תדיר והשתמשו בסיסמאות ייחודיות לכל חשבון; הפעילו אימות דו שלבי (2FA) לשכבת הגנה נוספת; ודאגו לעדכן את כל תוכנות האבטחה ומערכות ההפעלה לגרסאות העדכניות ביותר".
06/01/25 11:25
8.06% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
העידן הנוכחי מתאפיין במעבר מהותי לעבר מערכות המופעלות על ידי AI. המעבר הזה משנה את האופן שבו מערכות מידע ויישומי תוכנה מתפקדים, מקצה לקצה. הבינה המלאכותית אינה רק כלי טכנולוגי, אלא מייצגת שינוי תפישתי שלם בעולמות הפיתוח, השימוש וניהול התהליכים העסקיים. במאמר זה נדון בשאלה כיצד ה-AI מעצבת מחדש את חוויית המשתמש ואת הליבה התפעולית של יישומי תוכנה, תוך מתן דוגמאות ליישומים פוטנציאליים וליתרונות המרכזיים.
חברות שמתחילות להשקיע בפיתוח פתרונות מבוססי AI זוכות ליתרון תחרותי משמעותי. טכנולוגיות מודולריות ואינטגרטיביות מאפשרות לחברות אלו להוביל בתחומן וליצור ערך מוסף ללקוחותיהן
טרנספורמציה של חוויית המשתמש (UX/UI)
אחד השינויים המהותיים שה-AI מביאה איתה הוא שדרוג חוויית המשתמש. הטמעת בוטים קוליים וטכנולוגיות כתיבה חכמה יוצרת חוויה אינטראקטיבית ואינטואיטיבית יותר. להלן כמה דוגמאות: בוטים קוליים – בוטים קוליים משפרים את הנגישות למידע עבור קהלים רחבים, כולל אנשים עם מוגבלויות. הם מסוגלים להבין הקשרים, לנהל שיחות טבעיות ולספק תשובות מותאמות אישית בשפות ובמבטאים מגוונים.
כתיבה חכמה – טכנולוגיות ליצירת תוכן – כגון מחוללי טקסט ויועצים וירטואליים – מייעלות את אופן יצירת התוכן. כלים אלו מאפשרים יצירה מהירה ומותאמת לצרכים מגוונים, תוך שמירה על איכות גבוהה. רופא יכול לפנות אליו, שיאסוף את המידע הרפואי הרלוונטי, יבצע הזמנת בדיקה למטופל וינגיש את התוצאה בליווי המלצה מותאמת אישית. רופא המעוניין להזמין בדיקה למטופל יכול לפנות לסוכן AI, שיאסוף את המידע הרפואי הרלוונטי, יבצע את ההזמנה וינגיש את התוצאה בליווי המלצה מותאמת אישית. רופא המעוניין להזמין בדיקה למטופל יכול לפנות לסוכן AI, שיאסוף את המידע הרפואי הרלוונטי, יבצע את ההזמנה וינגיש את התוצאה בליווי המלצה מותאמת אישית. סוכן AI. צילום: Shutterstock השפעת הבינה המלאכותית על יישומי SaaS
סטיה נאדלה, מנכ"ל מיקרוסופט, הציג חזון חדשני לעידן ה-SaaS (ר"ת Software as a Service). בעידן זה, יישומים מסורתיים יאוחדו לפלטפורמות AI אינטגרטיביות, המסוגלות לנהל תהליכים עסקיים בצורה חכמה ורב-מערכתית. הפתרונות הללו: מבטלים את הצורך בלוגיקה עסקית מותאמת לכל אפליקציה; מאפשרים שילוב נתונים בין מערכות שונות בזמן אמת; וכן משפרים את מהירות הפיתוח ומקטינים את העלויות התפעוליות.
דוגמאות ליישום: מערכת רפואית – רופא המעוניין להזמין בדיקה למטופל יכול לפנות לסוכן AI, שיאסוף את המידע הרפואי הרלוונטי, יבצע את ההזמנה וינגיש את התוצאה בליווי המלצה מותאמת אישית.
דו"חות עסקיים – סוכני AI יכולים לאסוף נתונים ממקורות שונים, ליצור תחזיות ולספק תובנות עסקיות מותאמות אישית, תוך שימוש בפקודות קוליות וטקסטואליות. הזדמנויות ואתגרים
ההזדמנויות שמאפשרת הטכנולוגיה מתבטאות בין השאר בכך שחברות שמתחילות להשקיע בפיתוח פתרונות מבוססי AI זוכות ליתרון תחרותי משמעותי. טכנולוגיות מודולריות ואינטגרטיביות מאפשרות לחברות אלו להוביל בתחומן וליצור ערך מוסף ללקוחותיהן. פיתוח אפליקציות AI-first מהווה הזדמנות להטמעת חדשנות בעסקים ולשיפור מתמיד של שירותים ומוצרים.
מאידך הטכנולוגיה החדשנית מזמנת גם אתגרים. שילוב לוגיקה עסקית קיימת עם מערכות AI מהווה את האתגר המרכזי. המעבר למערכות אינטליגנטיות דורש שינוי תפישתי, הכשרה מחדש של עובדים והשקעה משמעותית בתשתיות טכנולוגיות. נוסף על כך, קיימת חשיבות רבה לשמירה על אבטחת מידע ופרטיות – נושא שמהווה אתגר הולך וגובר בעידן ה-AI.
מסקנה: עידן הבינה המלאכותית מסמן שינוי פרדיגמטי בתחום התוכנה והעסקים. השילוב של טכנולוגיות AI מאפשר יצירת פתרונות מותאמים אישית, ייעול תהליכים והרחבת גבולות החדשנות. האתגר המרכזי עבור ארגונים אינו רק מתי לאמץ את הטכנולוגיה, אלא כיצד לעשות זאת בצורה אפקטיבית ומותאמת. עסקים שיבחרו להוביל את השינוי כבר עכשיו ימצאו את עצמם בעמדת יתרון בעשורים הקרובים.
הכותב הוא מומחה לטרנספורמציה דיגיטלית, פיתוח וחדשנות וסגן מנהל אגף מערכות מידע בבית החולים איכילוב
06/01/25 09:17
6.45% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
"השלב הבא בהתפתחות של בינה מלאכותית יוצרת הוא להפוך אותה לנגיש לכולם, בבית ובמשרד. אנחנו עדיין לא נמצאים בשלב הזה, של דמוקרטיזציה של AI, אבל הוא יגיע, כי הוא צריך להגיע: המשמעות העמוקה, האמתית של ביזור ופיזור היכולות של AI, היא יותר מידע ויותר תובנות, אבל רק על בסיס נתוני אמת – וזה לא קורה תמיד. אנו עובדים על בינה מלאכותית אחראית, אבל אין 100% ערובה. אנו שואפים ומנסים להגיע לאפס הזיות והמצאות", כך אמרה ד"ר שרי מרקוס, מנהלת המדע היישומי ביחידת שירותי הבינה המלאכותית היוצרת ב-AWS.
ד"ר מרקוס התראיינה לאנשים ומחשבים במסגרת כנס re:Invent, שנערך באחרונה בלאס וגאס. לאורך הקריירה שלה, עבדה ד"ר מרקוס תמיד על יישום AI וניתוח מערכי נתונים גדולים. החיים המקצועיים של מדענית הנתונים וה-AI היו מגוונים: "עם סיום הדוקטורט במתמטיקה ב-MIT", סיפרה, "לא רציתי להיות פרופסור מרצה למתמטיקה. לנגד עיניי ראיתי שני מסלולי קריירה אפשריים מחוץ לאקדמיה: וול סטריט או הממשל הפדרלי. בחרתי באפשרות השנייה". מרקוס הייתה "קצינה טכנית" בסוכנות הביון המרכזית, CIA, ועסקה בניתוח נתונים בקנה מידה גדול (ביג דאטה) בסוכנות, והובילה בקהילת המודיעין ובפנטגון שורה של "פתרונות ניתוח מדרגיים מוצלחים ביותר לתמיכה במשימות מודיעין לאומיות". היא לא ציינה זאת, אולם על עבודתה שם, קיבלה ד"ר מרקוס את מדליית המצוינות הטכנית מסוכנות הביון. היא עבדה גם בסוכנויות ביון אחרות, בהן כחברה במועצה המדעית ב-NCTC, המרכז הלאומי ללוחמה בטרור שבמשרד מנהל המודיעין הלאומי. "כיום", אמרה, "אנו עושים מבחנים רבים למודלי AI בארגונים ממגזרים שונים. לרבים מהם לקח זמן עד שהם הצליחו לפתח מודל להערכת מודלים. AWS עובדת מהר יותר ממה שחוויתי כשעבדתי בממשל".
"הצטרפתי לאמזון ב-2020, כראשת תחום ניתוח נתונים ותובנות עבור יחידת הפרסום, Amazon Advertisings", ציינה ד"ר מרקוס, "לאחר מכן עמדתי בראש מעבדת למידת מכונה יישומית בחברה". כיום, אמרה, "אני עומדת בראש צוות שבונה את הדור הבא של מודלים של בינה מלאכותית יוצרת ב-Amazon Bedrock. זהו שירות, מנוהל במלואו, המציע מבחר של מודלי בסיס (FMs) בעלי ביצועים גבוהים, מחברות AI ומאמזון – באמצעות API יחיד. השירות מציע מגוון יכולות לארגונים לבנות יישומי GenAI – עם אבטחת מידע, הגנת פרטיות ובינה מלאכותית אחראית". לצד זאת, היא הייתה מעורבת בכמה פרויקטים חשובים, בהם – מודל שפה גדול (LLM), שמפעיל תרחישי שימוש בהתאמה אישית. עוד היא משמשת כיועצת AI/ML לחברות במרכז החדשנות של החברה לתחום.
"לקוחות ארגוניים השתמשו באופן היסטורי ב-RAG (ר"תRetrieval Augmented Generation) כדי לענות על שאלות, והטכנולוגיה הזו מתפתחת. פתרון מסוג RAG משלב את המידע הארגוני בהקשר, שמעובד במודל ה-GenAI ומבטיח שהתשובות שהתקבלו יהיו רלוונטיות לארגון", ציינה.
לאחר שנים של ניתוח ביג דאטה עבור סוכנויות מודיעין, ד"ר מרקוס עברה למגזר הפרטי, הקימה חברה ושימשה CTO בשלוש חברות. אז עברה לקרדיט סוויס (Credit Suisse), שם הייתה מנהלת תחום ניתוח ביג דאטה. תפקיד זהה היא עשתה לאחר מכן במילניום (Millennium Partners). בקרן ההשקעות, המנהלת נכסים בהיקף של יותר מ-70 מיליארד דולרים, היא הובילה את הפיתוח, האינטגרציה וההגירה לענן הציבורי של AWS.
לפני שעברה לענקית הענן, ד"ר מרקוס עמדה בראש מעבדות הבינה המלאכותית של בלקרוק (Blackrock) והובילה את תחום מדעי הנתונים בחברת ההשקעות, מהגדולות בעולם, שיש לה נכסים מנוהלים בהיקף של כ-6.96 טריליון דולרים.
"משקיעים במניעת הטיות של מודלים"
לדבריה, "תחומי הגיוון וההכלה הם חיוניים בכל ארגון. ניתן לראות את ההטיה של המודלים כעוד סיבה למה הגיוון וההכלה חשובים: אסור שהמודל יאמר על גבר שהוא משכיל, ועל האישה, שהיא יפה. אנחנו משקיעים רבות בהטיית נגד". כך, אמרה ד"ר מרקוס, "אני מכירה בכך שהדרכים לתפקידי ניהול לא תמיד באים בקלות עבור נשים. כשאני מביטה לאחור על חיי המקצועיים, אני מזהה שלוש התנהגויות בולטות שתרמו לי להצלחה: מעורבות ודיבור בישיבות ההנהלה בארגון, כדי לקחת בסופן על עצמי משימות בולטות; להיטות ללמוד מיומנויות חדשות; ורישות חברתי, נטוורקינג. אני תמיד אומרת לנשים: 'מצאו את קולכן והשמיעו אותו. הרבה נשים לא מדברות, בזמן שגברים מרימים ידיים הרבה פעמים ומנצלים הזדמנויות. בנוסף, היו פשוט סקרניות, למדו ושאלו הרבה שאלות. ולגבי הנטוורקינג – נסו למצוא אדם שמעניין לדבר איתו וללמוד ממנו משהו ועשו זאת לפחות פעם בשבוע. תמיד אפשר למצוא מישהו.י ללמוד ממנו.ה. אני מאמינה שטיפוח סביבה של הקשבה פעילה והכלה הוא חיוני בכל ארגון. כל מה שנדרש הוא להפנות את הזרקורים לא.נשים אחרים, כדי לתת גם להם.ן הזדמנויות. כאישה, אני רואה צעירות רבות שרואות בי מודל להערכה ולחיקוי – וזה מסב לי גאווה וסיפוק".
"חשוב לוודא שאתה מוצא משהו שאתה באמת אוהב לעשות", סיכמה ד"ר מרקוס. "היכולת להתעורר כל בוקר ולהתרגש ממה שאתה עושה – היא היסוד לקריירה מצליחה".
06/01/25 13:08
6.45% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
יונייטד איירליינס (United Airlines) תחל לספק שירות אינטרנט לוויני של סטארלינק (Starlink) במטוסיה כבר באביב הקרוב. חברת התעופה הכריזה רשמית על החידוש בתערוכת CES. הבדיקות הטכניות של השירות יחלו בחודש פברואר והוא יהיה זמין לשימוש מסחרי כבר ברבעון השני של 2025, במטוסי האמבראר E-175 של החברה. עד סוף שנת 2025, כל צי המטוסים האזוריים של יונייטד צפוי להיות מצויד בטכנולוגיה של סטארלינק, כך לפי הדיווח של רשת CNN.
חיבור הלווייני של סטארלינק הוא כידוע שירות שמציעה חברת SpaceX, אשר מאחוריה עומד יזם הטק הבלתי נלאה אילון מאסק. שירות האינטרנט של סטארלינק מבוסס על לוויינים במסלול נמוך סביב כדור הארץ, ומספק אינטרנט מהיר עם השהייה נמוכה גם באזורים מרוחקים, או כאלה שתשתיות האינטרנט הקרקעיות שלהם נפגעו.
על פי הדיווחים במדיה, ההסכם בין יונייטד לבין חברת SpaceX, המפתחת של סטארלינק, נחתם בספטמבר 2024. The world's most advanced high-speed Wi-Fi is coming to United with @Starlink. For free.
You’ll be able to stream, game, shop and more on seatback screens and personal devices simultaneously. Expect the same internet you get on the ground… at 35,000 feet. We expect to have… pic.twitter.com/M6ZihBBEnb
— United Airlines (@united) September 13, 2024 באמצעות הכנסת השירות לפעולה במטוסי יונייטד, נוסעיה יוכלו ליהנות מגלישה באינטרנט וכמובן משירותי סטרימינג, קניות ומשחקים אונליין ועוד. ואולם יש לציין כי הגישה לשירות תהיה בחינם רק לחברי מועדון הנוסעים המתמידים של יונייטד, MileagePlus. מנכ"ל מועדון הלקוחות, ריצ'רד נאן, אמר כי "הוספת סטארלינק לכמה שיותר מטוסים, ובמהירות האפשרית, היא בראש סדר העדיפויות שלנו השנה… זה לא רק ישנה את חוויית הטיסה ביונייטד, אלא גם יפתח שיתופי פעולה ויתרונות חדשים לחברים שלנו, שלא היו אפשריים אחרת".
מאסק, שגם ייסד את SpaceX וגם מתפקד כמנכ"לה, הוא מי שעומד מאחורי פיתוחה של טכנולוגיית סטארלינק. היוזמה שואפת לספק שירותי אינטרנט מהיר לכל מקום בעולם, כולל לאזורים שקשה להגיע אליהם עם תשתיות קוויות. לטובת כוונה זו, עד עתה שוגרו לחלל 4,828 לווייני סטארלינק, מתוכם 3,903 פעילים.
יונייטד איירליינס אינה חברת התעופה היחידה שאימצה את טכנולוגיית סטארלינק. גם חברות תעופה נוספות, כמו Hawaiian Airlines ו-JSX, מציעות את שירותי האינטרנט הלווייני של SpaceX לנוסעיהן. בנוסף, חברות כמו דלתא איירליינס וג'ט בלו מציעות גם הן שירותי אינטרנט בחינם לנוסעים. עם זאת, יונייטד צפויה להיות החברה הראשונה שתנגיש את שירות סטארלינק באופן נרחב בכלל צי המטוסים שלה, במטרה לשפר את חוויית הטיסה ולהגדיל את נאמנות הלקוחות.
כדאי להזכיר כי לעת עתה נוסעים שיוצאים או נוחתים בישראל לא יוכלו ליהנות מהשירות, כיוון שיונייטד טרם החזירה את פעילותה בישראל, אותה עצרה עקב המלחמה, עם ז6את בהחלט אפשר שעד פריסת השירות תשוב החברה לארץ. In 2024, the Starlink team focused on expanding coverage, increasing speeds and lowering latency for our now 4.6M+ customers and counting around the world → https://t.co/zR6w4t1qM9 pic.twitter.com/3l9gzInoHX
— Starlink (@Starlink) December 31, 2024 סטארלינק – חיבור לווייני שיכול להשפיע על מלחמות ומדינות
כדאי לדעת כי כיום ישנן מספר חברות שמציעות שירותי אינטרנט לווייני, אך הבולטת ביותר בהן היא SpaceX עם שירות סטארלינק שלה, והיא החברה המובילה בתחום כיום, עם אלפי לווייניה שכבר נמצאים במסלולם ושמספקים שירות למשתמשים רבים ברחבי העולם.
OneWeb היא חברה נוספת הפועלת בתחום, אם כי בקנה מידה קטן יותר מסטארלינק. גם OneWeb משגרת לוויינים למסלול נמוך (LEO) במטרה לספק שירותי אינטרנט לכדור הארץ. בנוסף קיים גם פרויקט קויפר (Project Kuiper) של אמזון, המתכננת גם היא להצטרף לתחום עם מערך לוויינים משלה, אך הפרויקט של הענקית מסיאטל עדיין בשלבי פיתוח. לפיכך, סטארלינק נחשב כשירות כפורץ דרך בתחום האינטרנט הלווייני, והמיזם חולש על נתח השוק הגדול ביותר בתחום, עם מאות אלפי מנויים. בזכות טכנולוגיית הלוויינים המתקדמת שלה והפריסה הגלובלית המתמשכת, SpaceX ממשיכה לבסס את מעמדה כמובילה בתחום, וזאת מלבד היותה חברת חלל שמתיימרת בסופו של יום להטיס אנשים להתיישב במאדים.
השיג שליטה באינטרנט האוקראיני, ולכן גם ביכולות הצבא. אילון מאסק באמצעות סטארלינק. צילום: אילוסטרציה. ShutterStock
כדאי לציין כי מעבר לחיבור מטוסים לאינטרנט, סטארלינק מספקת שירותים גם במצבי חירום. כך, למשל, לאחר שרוסיה תקפה את אוקראינה, סגן ראש ממשלת אוקראינה פנה ישירות אל מאסק בטוויטר (כיום X) בבקשה לסיוע, ומאסק נענה מיד וסיפק למדינה קישוריות אינטרנט דרך לווייני סטארלינק. מאסק אף כתב אז בגאווה ברשת החברתית, שרכש אחר כך: "שירות סטארלינק פעיל כעת באוקראינה. עוד משדרים בדרך". בהמשך נודע, עם זאת, כי מאסק השתמש בשליטתו בחיבוריות של אוקראינה כדי להתערב במלחמה, ולמשל מנע מתקפת כטב"מים על ספינה רוסית, שלשם הפקתה נזקקה אוקראינה לחיבור לאינטרנט של סטארלינק, אך סורבה.
בנוסף, לאחר שהתשתית האינטרנטית ברצועת עזה נפגעה, מאסק הבטיח לספק לארגוני סיוע מוכרים ברצועה אינטרנט מלווייני סטארלינק. לאחר מכן הוא גם שיתף פעולה עם ישראל ואיחוד האמירויות כדי לחבר בית חולים ברצועה לאינטרנט הלווייני, אחרי שהתברר שרבים ממכשירי הרפואה בו לא היו פעילים עקב פגיעה בתשתיות. מאסק צייץ בנושא: "סטארלינק פועלת כעת בבית חולים בעזה בתמיכת @UAEmediaoffice ו-@Israel".
06/01/25 14:47
6.45% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
חברת מטא – תאגיד האם של הרשתות החברתיות פייסבוק, אינסטגרם, ת'רדס ושירותים נוספים – הודיעה בסוף השבוע כי חליטה למחוק את כל פרופילי הבינה המלאכותית שיצרה בעצמה וששולבו ברשתות החברתיות שלה.
ההחלטה הגיעה לאחר שדמויות ה-AI הפיקטיביות שפעלו בשירותי המדיה החברתית מבית מטא ספגו ביקורת קשה מצד המשתמשים. הפרופילים הללו – שלמעשה נוצרו כבר לפני יותר משנה בסוף 2023 – עלו באחרונה לכותרות, לאחר שסמנכ"ל הבינה המלאכותית הג'נרטיבית של מטא, קונור הייז, חשף אותם בראיון שהעניק לפייננשל טיימס.
מה הם פרופילי AI ומה פעילותם?
במקור יצרה מטא כ-28 פרופילי AI, שנועדו להתנהל ברשתות החברתיות כמשתמשים רגילים, עם ביוגרפיה, תמונות פרופיל ויכולת לשתף תכנים שנוצרו על ידי בינה מלאכותית. הכוונה במקור הייתה שה"דמויות" הפיקטיביות של המשתמשים ישמשו כ"מטפלים" או "מאמנים" ויספקו עצות למשתמשים האמיתיים. דמויות ה-AI הווירטואליות ידעו להגיב בזמן אמת לאינטראקציות אנושיות ולשתף תמונות שנוצרו על ידי בינה מלאכותית, וכל זאת בכדי "להיראות" אנושיות. בנוסף, היו כמה פרופילים שנוצרו בהשראת ידוענים, אולם על אלה ויתרה מטא כבר באוגוסט 2023, עקב חוסר עניין מצד המשתמשים. 1/ Let’s talk about Liv, Meta’s AI bot claiming to represent a “Proud Black queer momma.” The creators behind Liv? Ten white men, one white woman, and one Asian man. No Black creators. No cultural context. What does this say about their relationship with Black women? A lot. ???? https://t.co/kgr41dIA9l pic.twitter.com/U8m7AZ4i6E
— Lovette✍???? (@lovettejallow) January 4, 2025 כדוגמה ניתן לספר על אחד הפרופילים, אישה בשם "ליב", שתוארה כ"אמא קווירית שחורה גאה", אך פותחה בעיקר על ידי צוות של גברים לבנים, דבר שעורר ביקורת של הגולשים בנוגע לחוסר רגישות וניכוס תרבותי. משתמשים רבים הביעו זעם על כך שזהות מוחצנת כל כך, של קבוצה מוחלשת, גולמה על ידי AI, בלא כל התייעצות עם חברי הקהילה הרלוונטית.
אותה "ליב" פרסמה תמונות של ילדיה ה"דמיוניים" שנותרו בידי בינה מלאכותית, וגם כתבה על אירועים דמיוניים מחייה. המשתמשים הגיבו בחריפות על התוכן הלא אותנטי והמלאכותי שפרסמה ליב. לדוגמה, על מונות ילדיה, כביכול, שהיו שונים מתמונה לתמונה, גם באותה סדרת תמונות, מה שחיזק את התחושה שמדובר ביצירה לא מספיק מתוחכמת של AI. כש"ליב" סיפרה על האירועים מחייה, כמו "נשף ארץ הפלאות החורפית" שבו השתתפה, ועל מבצע חלוקת מעילים לקהילה, הדבר עורר ביקורת על כך שהיא מתהדרת ב"מעשים טובים" פיקטיביים לגמרי. משתמשים הגיבו לפוסטים אלה בתגובות שליליות כגון: "זה כל כך דיסטופי"; "זה מה שיגרום לי לעזוב את אינסטגרם לגמרי. אדם מזויף שטופח לעצמו על הגב המזויף עם סיפור מזויף על מבצע מעילים מזויף עבור ארגון צדקה מזויפת"; וכדומה.
בנוסף, ביקורות נוספות כללו קריאות למשתמשים להפסיק לתקשר עם פרופילי ה-AI בטענה שהם משמשים לאיסוף נתונים לצורך אימון מודלי הבינה המלאכותית של מטא.
הביקורת הציבורית נגעה גם לעובדה שפרופילי ה-AI לא ניתנים לחסימה, דבר שגרם לתחושה של פלישה ואי נוחות בקרב המשתמשים, שראו בכך פגיעה בפרטיותם וביכולת שלהם לשלוט בתוכן שאליו הם נחשפים בפלטפורמות מבית מטא. מטא הסבירה מצב זה כ"באג טכני".
משתמשים רבים שהחלו לתקשר עם הפרופילים הללו לאחר הראיון עם הייז, טענו שמדובר בדמויות "מרושלות" ו"מפחידות", להגדרתם. הביקורת הציבורית גברה לאחר שהיו מי ששיתפו צילומי מסך של שיחות עם הפרופילים, ואלו לא הציגו תופעה שנתפשה כחיובית בעייני המשתמשים.
עקב כך, מטא הסירה את כל פרופילי הבינה המלאכותית המדוברים, והגבילה את תוצאות החיפוש עבור שמות הפרופילים הספציפיים. החברה ציינה כי הפרופילי ה-AI היו חלק מניסוי מוקדם, ושהם נוהלו בידי בני אדם, אך הודתה בבעיות טכניות ומסרה כי היא תפעל לתקן אותן, אחרי הסרת החשבונות. aside from the obvious about some techbro algorithms generating an ai “queer black woman” … is ai generating a picture of fake children like this… especially a young girl in a ballet outfit… not concerning to anyone else?
— luca (@LucaGuadagnegro) January 3, 2025 העתיד של פרופילי ה-AI
לפי התגובה החמורה וההחלטה על ההסרה, הייז אמר בראיון ל-טיימס כי הוא צופה שפרופילי בינה מלאכותית יקחו חלק פעיל בין משתמשי הפלטפורמות של מטא, בדומה לחשבונות רגילים, עם יכולת לשתף תכנים שגם הם תצר של AI. לדבריו, הדמויות הללו יציגו ביוגרפיות ותמונות פרופיל וישתפו תכנים ממש כאילו היו בני אנוש. אולם לאחר התגובות השליליות של המשתמשים, לא בטוח שמה שמטא הגדירה כעת כ"בדיקה מוקדמת בלבד, ולא השקה של מוצר חדש" – ישוב להיות מופעל בקרוב.
למרות הסרת הפרופילים החלוציים כעת, מקורות מציינים כי מטא ממשיכה להשקיע משאבים רבים באופן כללי ביכולות ה-GenAI שלה, וזאת תחת זרוע Meta AI שלה. מטא השיקה עד כה כלי המאפשר למשתמשים ליצור צ'אטבוטים מותאמים אישית, וכן שילבה יכולות AI במשקפיים החכמים ובקסדת המציאות המדומה שלה. בשלהי אוקטובר האחרון, כפי שדיווחנו, נודע כי מטא גם מפתחת מנוע חיפוש מבוסס AI משלה.
הסרת פרופילי ה-AI של מטא היא כנראה רק נסיגה קלה בתוכניות, שמקורה במתח בין השאיפות של חברות הטכנולוגיה לשלב בזריזות יכולות AI בפלטפורמות חברתיות, לבין הספקנות הציבורית לגבי הטכנולוגיה החדשנית ומקומה בזירות אלו. לפיכך, למרות הביקורות, סביר להניח ש-מטא תמשיך לנסות ולשלב פרופילי בינה מלאכותית בפלטפורמות שלה בעתיד, כנראה לאחר שתעביר אותם שיפורים ושינויים שונים.
06/01/25 15:35
6.45% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
גם השנה, נוף אבטחת הסייבר יהפוך מורכב יותר, עם אתגרים חדשים שצצים במהירות והטכנולוגיות שמניעות אותם. לצד נוזקות ש-"שודרגו" ועוד "ישודרגו" ביכולות בינה מלאכותית ואיומי מחשוב קוונטי, האיומים המסורתיים לא הולכים להיעלם.
לפי חוקרי צ'ק פוינט, הכופרות יהפכו למתוחכמות עוד יותר ב-2025, ופושעי הסייבר ישתמשו ב-AI ובאוטומציה כדי להגביר את המהירות והדיוק של המתקפות שהם יבצעו. "טכניקות משופרות אלה יאפשרו לכופרות להתפשט במהירות ברשתות – מה שהופך את הזיהוי המוקדם לקריטי יותר מתמיד", ציינו חוקרי החברה. לדבריהם, "העלייה של הכופרות המכוונות לשרשראות האספקה מדאיגה במיוחד, שכן להתקפות על ספקים או שותפים קריטיים עלולה להיות השפעה על תעשיות שלמות – מה שיגביר עוד יותר את הצורך של ארגונים לאבטח את הרשתות המורחבות שלהם".
מיהי "מובילת השוק" בשירותי כופרות?
לדברי יאקוב סוצ'ק, חוקר בכיר לתחום הנוזקות ב-ESET, "ב-2024, קבוצת RansomHub ביססה את מעמדה כ-'מובילת שוק' בתחום שירותי הכופרות (Ransomware-as-a-Service – RaaS), והחליפה את LockBit, שהושבתה. RansomHub תשמור על מעמדה המוביל גם השנה". הוא ציין כי "סצנת ה-RaaS תחרותית מאוד בעולם הפשע הקיברנטי, שבו קבוצות פשע מחדשות בקביעות ומשנות את תוכניות השותפים שלהן, כדי למשוך שותפים חדשים ולהגדיל את הרווחיות".
זהירות! מתקפות כופרה. צילום: ShutterStock
סוצ'ק הוסיף ש-"EDR Killers – כלים שנועדו לעקוף מערכות זיהוי ותוגבה בתחנות הקצה – הפכו לחלק שכיח במתקפות כופרה, והשנה גורמים מתקדמים במיוחד ישפרו את הכלים הללו, שיהפכו למתוחכמים ומוגנים יותר, ולקשים יותר לזיהוי. מערכות כמו EDR מהוות מכשול משמעותי לפושעי סייבר, והם ישקיעו מאמצים רבים כדי להסירן או לפחות להשבית אותן".
לפי גוגל קלאוד, "בהסתכלות גלובלית, מתקפות הכופרה, הסחיטה וגניבת הנתונים ימשיכו לתפוס מקום משמעותי ב-2025, ויהיו הסוג הנפוץ ביותר של מתקפות שיבוש של פשעי סייבר בעולם – הן בשל היקף התקריות והן בשל היקף הנזק הפוטנציאלי לכל אירוע".
היבט הרגולציה
ב-2024, רגולטורים רבים במקומות שונים בעולם נערכו לקראת הגידול בכופרות, וממשלות הפעילו אמצעים מחמירים למאבק בהן. האיחוד האירופי הוביל ברגולציה בתחום, עם כניסתה לתוקף של יוזמת NIS2 – חקיקה פורצת דרך, שמחייבת ארגונים לדווח על תקריות סייבר בתוך 24 שעות ומטילה עונשים כבדים על אי ציות.
ארצות הברית נקטה עמדה אגרסיבית יותר, ומשרד האוצר האמריקני הטיל סנקציות על בורסות קריפטו שמאפשרות תשלומי כופר. כמו כן, רשויות אכיפת החוק הבינלאומיות המרכזיות שיתפו פעולה כדי לשבש תשתיות כופרה גדולות.
40% מפרצות הנתונים קשורות לשרשרת האספקה
נתונים של סייבל ואחרים מצביעים על כך ש-40% או יותר מפרצות הנתונים קשורות לשרשרת האספקה.
מתקפות שרשרת האספקה פרצו לתודעה עם הפריצות לסולארווינדס ולקסיה בתחילת העשור, ומאז, הסיכון גדל. זאת, כי הסיכונים בשרשרת אספקת התוכנה הם רבים, בשל ריבוי המרכיבים – תוכנה, חומרה, שירותים מנוהלים, שירותי ענן ויישומי תוכנה כשירות (SaaS), וכולם עלולים להוות סיכון לפגיעות.
שרשראות האספקה על הכוונת של ההאקרים. צילום: ShutterStock
לדברי ניר יהושע, מנהל מחקר בסייפוקס, "צפויה השנה עלייה במתקפות שרשרת אספקה והרעים יכוונו את יעדי התקיפה שלהם לשרשראות האספקה של חברות גדולות. במקום לתקוף את המטרה העיקרית והמוגנת, הם יתקפו את הספקים או השותפים, במטרה לנצל את הקשרים ביניהם ולחדור למערכות אלה".
יהושע ציין שבסוף 2024 נחשפה מתקפת שרשרת אספקה, שבה תוקפים הצליחו להחדיר גרסה זדונית לכלי תוכנה מרכזי שמשמש חברות רבות. "מתקפות שכאלה מנצלות את התלות של ארגונים ברכיבים או שירותים חיצוניים, כמו ספריות תוכנה או כלים שמסופקים על ידי צד שלישי. במקום לתקוף ישירות ארגון מאובטח היטב, התוקפים פוגעים בספקים או בשותפים, שלא תמיד מוגנים באותה רמת הגנה. ב-2025 נראה התגברות של מתקפות שרשרת אספקה, תוך שימוש בשיטות מתוחכמות יותר. הן צפויות לגרום נזק משמעותי לנכסים קריטיים בארגונים", אמר.
בתגובה, מעריכים חוקרי צ'ק פוינט, "ארגונים צפויים להגדיל את היקף ביטוח הסייבר שלהם, כדי למתן את ההשפעה הפיננסית של מתקפות אלה. במקביל, ממשלות יאכפו תקנים ורגולציות מחמירים יותר".
על פי ענקית הסייבר הישראלית, "כופרות ממשיכות להוות איום מוביל, והפישינג נותר 'השער' לרוב הכופרות. הודעות מייל שנוצרו על ידי AI והתחזות לדיפ פייק הופכות משכנעות יותר. הדור הבא של מתקפות הפישינג ימנף את היכולת של הבינה המלאכותית ללמוד מנתונים בזמן אמת, תוך התאמה בתגובה לאמצעי אבטחה מתפתחים, ובכך להפוך את הזיהוי למאתגר עוד יותר. פושעי סייבר עלולים לפרוס AI כדי לשגר אלפי מתקפות פישינג ממוקדות בו זמנית, תוך התאמה אישית של כל אחת מהן, לקבלת אפקט מירבי. זה מאפשר לקבוצות פשע קטנות עוד יותר לנהל מבצעים בקנה מידה גדול, ללא צורך במומחיות טכנית מתקדמת – מה שמוביל לדמוקרטיזציה של פשעי סייבר. מניעת התקפות אלה תדרוש הכשרה חזקה ומערכות זיהוי פישינג – כדי להקדים את הטקטיקות המתפתחות".
"השנה נראה 2-3 מתקפות מסיביות על שרשראות אספקה"
איתי גרינברג, מנהל אסטרטגיה ראשי וראש תחום אבטחת ענן בצ'ק פוינט, חזה ש-"השנה נראה 2-3 מתקפות מסיביות על שרשראות אספקה. ארגונים יצטרכו להיערך למתקפות מהירות וממוקדות יותר, ולהגביר את המיקוד שלהם בציות, ביטוח סייבר ומניעה, כי מתקפות פישינג יהיו קשות יותר לזיהוי, כשהבינה המלאכותית לומדת ומסתגלת בלא הרף".
אבהישק קרניק, ראש מחקר איומים במק'אפי, היטיב לסכם: "מתקפות שרשרת אספקה על אפליקציות ותוכנות הופכות מתוחכמות יותר. הרעים מטמיעים נוזקות באפליקציות או בעדכוני תוכנה פופולריים – מה שמאפשר להם להדביק מיליוני מכשירים במכה אחת".
לחלק הראשון של התחזיות לחצו כאן.
מתעניינים באבטחת סייבר? רוצים לשמוע עוד? הירשמו כאן לכנס CyberSec, IIoT & AI של אנשים ומחשבים. מהרו להירשם, הכנס מתקיים ביום ד' הקרוב.
06/01/25 16:51
6.45% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
הבורסה בתל אביב פרסמה היום (ב') את רשימת "מועדון ה-100" שלה, של חברות שנתנו בשנה החולפת למשקיעים בהן תשואה של יותר מ-100%. השנה חברות במועדון היוקרתי 35 חברות לעומת 13 בלבד בשנת המשבר של 2023.
10 מהחברות הכלולות ברשימה הן חברות טכנולוגיה, כאשר ארבע מתוכן נמצאות בעשירייה הראשונה. ההיי-טק הוא הענף המוביל במספר החברות ברשימה שמגיעות ממנו, כשאחריו מגזר התעשייה, וכן מגזר המסחר והשירותים.
החברה שנתנה ב-2024 את התשואה הגבוהה ביותר מגיעה מהמגזר הטכנולוגי – פריים אנרג'י, שמספקת טכנולוגיות לאנרגיות מתחדשות. התשואה שלה למשקיעים עמדה בשנה החולפת על 574%, לעומת תשואה שלילית של 55% ב-2023. התשואה המצטברת שלה בשלוש השנים האחרונות הגיעה ל-14%. חברות טכנולוגיה נוספות בעשירייה הראשונה הן אלוט, ספקית פתרונות בינת רשת ואבטחה לספקיות תקשורת, במקום השלישי, עם תשואה של 283%; חברת ה-AI רייזור לאבס במקום השישי, עם תשואה של 250%; וקווילטאו, חברה מעולמות המוליכים למחצה, מקום אחד אחריה עם תשואה של 246% בשנה החולפת ושל 553%, במצטבר, בין 2022 ל-2024.
ח. מר, שמציעה טכנולוגיות לעולמות התקשורת, האבטחה וביטחון המולדת, מדורגת במקום החמישי עם תשואה של 251%, אבל היא נכללת ברשימה תחת ענף התעשיות. הדירוג אף כולל שתי חברות ביו-מד: אפיטומי מדיקל, עם תשואה של 147%, במקום ה-15, וטבע במקום ה-31 בלבד, עם תשואה של 112%. חברת הטק נקסט ויז'ן סוגרת את הרשימה עם תשואה של 102% בשנה האחרונה, אבל עם תשואה מצטברת של 598% בשלוש השנים האחרונות.
חמש חברות עם חמישה כוכבים
מתוך 35 החברות הכלולות במועדון ה-100, חמש חברות זכו לניקוד של חמישה כוכבים, על כך שהשיאו תשואה חיובית בכל אחת משלוש השנים האחרונות: אל על, בית שמש, טבע, נאוויטס פטרוליום והבורסה עצמה. זאת לעומת חברה אחת בלבד שזכתה בחמישה כוכבים ב-2023.
חני שטרית בך, סמנכ"לית המחלקה הכלכלית בבורסה לניירות ערך, אמרה כי "2024 הייתה מהתקופות הקשות והמורכבות שידעה החברה הישראלית. חוסן כלכלי הוא מרכיב מרכזי בחוסנה של מדינה ולכן, במיוחד בשנה שכזו, אנחנו, כבית של הכלכלה הישראלית, גאים יותר מתמיד לתת במה ל-35 חברות בורסאיות שהצליחו, למרות כל האתגרים, להשיג בה תשואה של מעל 100%. מועדון ה-100, המתפרסם זו השנה השנייה, מאפשר לנו לחשוף לציבור הרחב את החברות הישראליות שנסחרות כאן, שממשיכות לפעול ולהצליח גם בתקופות של משבר ומלחמה, ובכך תורמות לחוזקה ולעוצמתה של הכלכלה הישראלית".